uithangbord van Museum de Vergulde Swaen te ZwijndrechtDe Vergulde Swaen

Werkgroep genealogie

Naast alle informatie die tegenwoordig op internet is te vinden in gratis stamboomprogramma's zoals Aldfaer en My Heritage, beschikt onze vereniging over een aantal unieke naslagwerken en computerbestanden, met specifieke gegevens van Zwijndrechtse families. Mocht uw familie generaties lang in Zwijndrecht hebben gewoond is de kans aanwezig dat in onze archieven aanvullende informatie is te vinden, naast de gegevens die van internetsites zijn te halen.


Kaartsysteem

In 1987 is de interessegroep genealogie gestart en is Jan Bootsma begonnen met een kaartsysteem in te richten. Hierin zijn gegevens uit Doop-, Trouw- en Begraafboeken (DTB) opgenomen. Als in 1992 het project is afgerond zijn ruim 22.000 kaartjes geschreven. Een deel van de gegevens in dit archief gaan terug tot aan het begin van de 18e eeuw. Op initiatief van deze groep zijn de maandelijkse interesseavonden gestart, waar leden van de vereniging informatie over hun stamboom kunnen raadplegen. Na het verzamelen van de kaartjes is begonnen met het verzamelen van rouwadvertenties. Deze activiteit wordt tot op heden voortgezet door de huidige werkgroep, die familie-advertenties verzamelt uit diverse dag- en weekbladen.


Microfiches

Nadat de gemeente Zwijndrecht had besloten de DTB-boeken naar het archief in Dordrecht over te brengen, heeft de historische vereniging een kopie op microfiches hiervan verkregen. Op de microfiches staan de gegevens vanaf het begin van de registratie burgerlijke stand, dus vanaf ongeveer 1811. De ene gemeente is eerder begonnen, de andere wat later. Van de dorpen Groote Lindt, Kleine Lindt, Heer Oudelands Ambacht, Kijfhoek, Meerdervoort, Zwijndrecht, Hendrik Ido Ambacht en Heerjansdam, lopen de DTB's tot ongeveer 1900. Verder zijn er bevolkingsregisters uit verschillende periodes van Groote Lindt, Heer Oudelands Ambacht, Kijfhoek, Meerdervoort, H.I.Oostendam en Schildmanskinderen, Kijfhoek, Strevelshoek, Heerjansdam en Zwijndrecht.


Computerbestanden

Het belangrijkste archief omvat eigenlijk de computerbestanden in het softwareprogramma Haza21. We hebben een bestand van ongeveer 80.000 namen, het zogenaamde Bruinings bestand (ooit gekregen van de heer Bruinings) waarin de DTB's van Zwijndrecht en onderliggende gemeentes zijn verwerkt. Het meest actuele bestand, dat nog steeds wordt bijgehouden en uitgebreid, betreft ongeveer 45.000 namen vanuit de gehele Zwijndrechtse Waard.


Genealogieën

In boekvorm hebben we verschillende genealogieën of kwartierstaten van Zwijndrechtse families o.a.: Het geslacht den Arend, Tuindersfamilie Baan, Fam Boertje, Fam Bothof/Bothoff, Fam van Dalen, Fam Dortsman / Dorsman, Fam Los, etc. "Losse" genealogieën of kwartierstaten hebben we van o.a.: Fam Baan, Fam Jan Bezemer, Fam Nicolaas Brouwer, Fam Johannes van Dam, etc.


Welkom op interesseavonden

De genealogie-inventaris van de HVZ wordt beheerd door de werkgroep Genealogie, met name door Bert van Es en Géke Hams. Met uitzondering van de zomermaanden zijn zij elke derde dinsdagavond van de maand vanaf 19.30 uur aanwezig in De Vergulde Swaen en kunt u specifieke vragen stellen en gegevens uit uw stamboom na (laten) zoeken.

genealogie - Meseum Swaen, Zwijndrecht.