Historische Vereniging Zwijndrecht

Werkgroep Archeologie

Vitrine kast met archeologische vondstenVeel mensen in Zwijndrecht zijn zich er niet van bewust dat er ook in hun eigen woonplaats aan archeologie werd gedaan. Al in 1839 kwamen bij het afgraven van het terrein van het voormalige klooster Eemstein vondsten en muurwerken naar boven die bestudeerd werden door historici en antropologen.

Sindsdien is archeologisch onderzoek niet meer weg te denken uit Zwijndrecht. Hoewel veel organisaties en verenigingen onderzoeken hebben uitgevoerd, was de Archeologische Werkgroep van de Historische Vereniging Zwijndrecht tot in de beginjaren van deze eeuw één van de meest actieve in Zwijndrecht.

Dat we in de verleden tijd over de werkgroep spreken komt omdat in 2011 de werkgroep is opgeheven, nadat deze al jaren niet meer actief was geweest. Door overheidsbeleid was het verrichten van eigen opgravingen door 'amateurs' niet meer toegestaan.

Besloten is een groot deel van de vondsten over te dragen aan het archeologisch depot van de Provincie Zuid-Holland. Verder is een klein deel van de vondsten achtergebleven in De Vergulde Swaen en zijn te zien in enkele vitrinekasten in de bovenzaal.

Daarnaast zijn de diverse opgravingen gedocumenteerd op deze website, klik op een link voor uitgebreidere informatie van een opgraving.

Vitrine tafel met archeologische vondsten
Opgraving De Vergulde Swaen

Opgraving Hervormde Kerk Heerjansdam

Opgraving Pietermankerk

Opgraving Slagveld

Opgraving Veerplein

Opgraving Stadsgalg

Openingstijden

Woensdag en zaterdag
10.00 uur - 16.00 uur

Zondag
14:00 uur - 17:00 uur

Buiten deze tijden alleen op afspraak

Bezoekadres

De Vergulde Swaen


Rotterdamseweg 53-55
3332 AC Zwijndrecht


Google Maps

Contact

E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon
(078) 612 5681

Alleen tijdens openingsuren