Toen het Veerhuis aan het Veerplein in Zwijndrecht werd gesloopt (in 1996) en alleen de voorgevel bleef staan, kreeg de werkgroep (die toen nog officieel niet bestond) de kans om te kijken wanneer er bebouwing was neergezet aan deze zijde van het Veerplein. Op kaarten was namelijk rond 1590 nog geen bebouwing aan die zijde te bekennen. Die zijde was namelijk vanaf 1331 het marktveld van Zwijndrecht.
Uit de opgraving is gebleken dat de eerste gebouwen er rond 1600 moeten zijn neergezet. De meeste vondsten dateren dan ook uit begin 17e eeuw tot einde 18e eeuw. Vanaf 1830 is namelijk heel het perceel volgebouwd. In 1895 woonde de vader van de schilder Willy Sluiter (1873-1949) in dit pand. Van deze schilder zijn tijdens de sloop nog schetsen op de zijkant van de schouw teruggevonden. Aan het einde van het perceel werden ook de kademuren van een kleine haven gevonden die eeuwenlang door o.a. de palingvissers is gebruikt, maar die nu al lang gedempt is.
Uit deze opgraving kwamen veel voorwerpen, waaronder leer, veel tegels en ook aardewerk waaronder een grote baardmankruik. Deze zijn nu te bekijken in het museum.