logo

Van Leeuwen Buizen

Op 15 november 1924 richtte de 21-jarige Pieter van Leeuwen bij de spoorbrug in Zwijndrecht, op een terreintje van 400 m2, van Leeuwen Jr's IJzer- en Metaalhandel op.

Al gauw werd de naam, daar er in buizen meer te doen was dan in oud ijzer en metalen, gewijzigd in P. van Leeuwen Jr's Buizenhandel. Eind 1928 verhuisde het bedrijf naar "Welgelegen", het terrein bij de Watertoren, grootte 7000 m2. De zaken liepen goed en reeds in 1936 werd het terrein bijgekocht waarop voorheen de zoutziederij Dolfijn was gevestigd.

Het eerste onderkomen van Van Leeuwen, naar een aquarel van Clement Bezemer Een heel vroege personeelsfoto van Van Leeuwen, toen nog gevestigd aan de Ringdijk ter hoogte van de spoordijk, ook bekend als het terrein bij Visser, nu de woonwijk Westkeethaven. In het midden, met hoed, oprichter Piet van Leeuwen.

In 1942 werd Piet van Leeuwen in een gijzelaarskamp in Haaren (N.-Br.) vastgezet en werd het bedrijf gesloten. Op roof beluste collaborateurs trachtten het bedrijf "over te nemen" maar deze opzet werd door de bezetter niet gesanctioneerd. Een poging van de Duitsers om met een groot rijnschip alle voorraden en machines naar Duitsland te vervoeren mislukte, omdat in maart ´45 de Geallieerden over de Rijn trokken. Het schip werd met de bevrijding in Amsterdam teruggevonden.

Met name na de Tweede Wereldoorlog heeft het bedrijf zijn vleugels uitgeslagen. Van een eenvoudige handel in buizen groeide de onderneming uit tot een multinational met een groot aantal vestigingen, een uitgebreid assortiment producten en een veelomvattend dienstenpakket.

De buitenlandse expansie begon met de oprichting van een vestiging in België (1947). Na 1950 volgden andere Europese locaties in Frankrijk, Engeland en Duitsland. In de zeventiger jaren sloeg het bedrijf zijn vleugels nog verder uit. De activiteiten van de buizenhandel breidden zich uit naar Noord-Amerika, Azië en Australië. In loop van de tijd heeft het bedrijf een enorme kennis en kunde opgebouwd op het gebied van inkoopbronnen, logistiek, voorraadbeheer, distributie, transport, nazorg en de toepassing van buizen, buiscomponenten en afsluiters. Deze vaardigheden maakten het mogelijk innovatief en doeltreffend op de eisen van steeds veranderende markten in te spelen en zodoende de toonaangevende positie van het bedrijf verder uit te bouwen.

Vandaag de dag is de Van Leeuwen Buizen Groep een internationaal opererende industriële handelsonderneming in stalen buizen, buiscomponenten en afsluiters. De Groep is in vrijwel alle industriële sectoren actief. De innovatieve benadering van de belangen van de klant maakt het bedrijf tot een toonaangevende onderneming op haar gebied. Het in voorraad houden van een groot assortiment van producten - zowel in de breedte als in de diepte - en het bieden van een veelomvattend dienstenpakket ondersteunen de klantgerichte benadering van de Groep. De Groep telt momenteel 28 vestigingen verspreid over Europa, Azië (inclusief het Midden-Oosten), Australië en Canada. Met ruim 1.000 medewerkers en een omzet van ongeveer 460 miljoen euro hoort de Van Leeuwen Buizen Groep tot de toonaangevende internationale spelers in haar branche. Het hoofdkantoor is nog steeds in Zwijndrecht gevestigd.

Openingstijden

Woensdag en zaterdag
10.00 - 16.00 uur

Zondag
14.00 - 17.00 uur

Buiten deze tijden alleen op afspraak

Bezoekadres

De Vergulde Swaen

Historische Vereniging Zwijndrecht
Rotterdamseweg 53-55
3332 AC Zwijndrecht


Google Maps

Contact

E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon
(078) 612 5681

Alleen tijdens openingsuren

Menu