Historische Vereniging Zwijndrecht

De Erfgoedinspecteur


In 2019 heeft de Historische Vereniging Zwijndrecht, in samenwerking met historicus Maurice de Jongh en de Gemeente Zwijndrecht het erfgoedproject "De Erfgoedinspecteur" ontwikkeld voor scholen in Zwijndrecht. Dit was een nadrukkelijke wens van de Historische Vereniging Zwijndrecht, maar ook van de gemeente en de scholen. De voornaamste reden is dat Zwijndrecht op het gebied van erfgoed en lokale geschiedenis weinig te bieden heeft. Ook weten veel scholen niet waar zij informatie over de lokale geschiedenis kunnen vinden. De Historische Vereniging Zwijndrecht probeert met dit project deze hiaten op te vullen. Naast dit doel, wil de Historische Vereniging met dit programma de interesse en en het enthousiasme van de jongste inwoners van de gemeente aanwakkeren. Vooral in een tijd, waarin veel discussie bestaat over gemeentelijke of rijksmonumenten en stadsgezichten die wel of niet beschermd zijn of beschermd zouden moeten worden, is het belangrijk om ook de toekomstige bewaarders van ons erfgoed te betrekken bij dit debat. 

De Erfgoedinspecteur zal vanaf 2020 op zeven scholen worden uitgevoerd. Belangrijk component van dit project is dat zij ook grotendeels digitaal kan worden uitgevoerd. Hiermee probeert de Historische Vereniging Zwijndrecht aan te sluiten bij de 21ste-eeuwse vaardigheden. Het project bestaat uit 3 lessen. Voor wat betreft de eerste les kan gekozen worden voor een les in de buitenlucht, door middel van een puzzeltocht op 1 van 3 locaties in Zwijndrecht. De andere optie is een les in het klaslokaal met een doos gevuld met oude materialen (erfgoed). Deze doos moet eerst worden opgehaald bij de Historische Vereniging Zwijndrecht (De Vergulde Swaen, Rotterdamseweg 53-55). Neem daarvoor eerst Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met ons op. De overige lessen vinden plaats in het klaslokaal met behulp van het aangereikte lesmateriaal.

Als u hier klikt, komt u terecht bij de lerarenhandleiding. Het is het streven om ook een papieren versie van de lerarenhandleiding in het schoolgebouw te hebben. Mocht dit nog niet zo zijn, neemt u dan contact met ons op via bovenstaande link. Alle losse opdrachten zijn ook via Microsoft Onedrive binnen te halen. U kunt dan met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. contact opnemen, en hij zal een link sturen waar u alle benodigde documenten kunt downloaden.

 

Openingstijden

Woensdag en zaterdag
10.00 uur - 16.00 uur

Zondag
14:00 uur - 17:00 uur

Buiten deze tijden alleen op afspraak

Bezoekadres

De Vergulde Swaen


Rotterdamseweg 53-55
3332 AC Zwijndrecht


Google Maps

Contact

E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon
(078) 612 5681

Alleen tijdens openingsuren