Historische Vereniging Zwijndrecht

Geschiedenis van Zwijndrecht

Kaart van Zwijndrecht eeuwen geleden, gezien vanaf DordrechtDe oorsprong van Zwijndrecht ligt in nevelen. Was hier een oversteekplaats door het water naar Dordrecht? Waarschijnlijk wel. Aanvankelijk een doorwaadbare plaats, later toen na erge vloeden de Maas tussen Dordt en Zwijndrecht kwam te liggen, een veer. In de 15e/16e eeuw was er sprake van zoutindustrie, in de 17e eeuw was Zwijndrecht vooral een tuindersdorp, door de vruchtbare grond de moestuin van Dordrecht en Rotterdam. Later had Zwijndrecht één van de grootste veilingen. Deze bevond zich direct langs de spoorlijn.

De gunstige ligging van Zwijndrecht, met een enorme afzetmarkt in de directe omgeving, was en is van grote betekenis voor de handel. Halverwege de 19e eeuw kwamen enkele industriebedrijven naar Zwijndrecht, waaronder een glasfabriek, een bierbrouwerij en een chocoladefabriek. Er waren in die tijd drie scheepstimmerwerven. Eind 19e eeuw kwamen er, vooral door de goede bereikbaarheid over water, grotere industrieën naar Zwijndrecht, zoals onder andere rijstpellerij Euryza, een flessenfabriek en een aantal chemische fabrieken, waaronder Van de Bergh en Jurgens (het tegenwoordige Unimills) en de chemische industrie Hercules.

In de gemeente Zwijndrecht zijn de vroegere dorpen Meerdervoort (1855), Heer Oudelands Ambacht (1857), Groote Lindt (1881) en Kijfhoek (1857) opgegaan. In oktober 2002 kwam daar ook Heerjansdam bij.

Een groot deel van de informatie op deze website is gewijd aan de historie van Zwijndrecht.

 

Klik op de link voor uitgebreide informatie binnen de rubriek Geschiedenis van Zwijndrecht.

Algemeen

Burgemeesters

Voormalige gemeenten

Bijzondere gebeurtenissen

Verkeer en Vervoer

 

Klik op de link voor toegang tot andere hoofdrubrieken over de geschiedenis van Zwijndrecht.

Monumenten

Bedrijfsleven

Kunst en Cultuur

Openingstijden

Woensdag en zaterdag
10.00 uur - 16.00 uur

Zondag
14:00 uur - 17:00 uur

Buiten deze tijden alleen op afspraak

Bezoekadres

De Vergulde Swaen


Rotterdamseweg 53-55
3332 AC Zwijndrecht


Google Maps

Contact

E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon
(078) 612 5681

Alleen tijdens openingsuren