Historische Vereniging Zwijndrecht

COZO

De Coöperatieve Opslag- en Bewerkingsvereniging "Zuidnederlandse Opslagvereniging" G.A.

De COZO werd in 1963 opgericht ten einde een groot silobedrijf te realiseren, waarin de opslag van de buffervoorraad van diverse landbouwcoöperaties kon plaatsvinden. De snelle ontwikkeling van het oogstsysteem in de richting van het maaidorsen betekenden een noodzakelijke ontvangst van de toegenomen voorraad graan. Veel coöperaties in Zuidwest Nederland stonden voor hetzelfde probleem: praktisch al het boerengraan in hun gebied, los aangevoerd en met uiteenlopende vochtpercentages, in een paar weken tijds op te vangen.

De Coöperatieve Aankoop- en Afzetvereniging Delta te Zwijndrecht, CEBECO te Rotterdam en de Coöperatieve Aan- en Verkoop vereniging "Overbetuwe" te Elst kwamen met het plan om, gezamenlijk met meerdere landbouwverenigingen, een groot bewaarcentrum te stichten. Dat was immers goedkoper en efficiënter dan het stichten van veel kleine eenheden. Dit silobedrijf werd dus de C.O.Z.O. Vanuit diverse richtingen werd het hoge bedrijf aan de IJsselweg een markant punt. In 1966 werd de eerste oogst binnengereden.

In de loop der jaren zijn de werkzaamheden verschoven van de opslag en bewerking van binnenlands graan naar de opslag en bewerking van een grote diversiteit aan producten zoals fijne zaden, mosterdzaden, brouwgerst, maïs, rijst, erwten en boekweit. Deze producten komen in bulk met coasters, binnenvaartschepen en containers uit geheel Europa, Canada en het Verre Oosten. De aanvoer en opslag van binnenlands graan is al jaren niet meer aan de orde. COZO B.V. is sinds 1993 een onderdeel van de Agro Delta Groep.

Openingstijden

Woensdag en zaterdag
10.00 uur - 16.00 uur

Zondag
14:00 uur - 17:00 uur

Buiten deze tijden alleen op afspraak

Bezoekadres

De Vergulde Swaen


Rotterdamseweg 53-55
3332 AC Zwijndrecht


Google Maps

Contact

E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon
(078) 612 5681

Alleen tijdens openingsuren