Sleepdienst “Broedertrouw”, honderd jaar aanpassen aan de markt…
In 1903 start in Zwijndrecht de eerste groenteveiling, die dagelijks plaatsvindt op het Zomerlust. De veiling is een grote vooruitgang voor de tuinders. Voor deze mannen is het roeien naar Rotterdam voorbij en de tuindersvrouwen hoeven niet meer naar de markt in Dordrecht met manden groenten voor de verkoop. Het Zomerlust is een geschikte plaats voor de afvoer van deze producten naar Rotterdam, met het beurtschip "Maria" van schipper Van der Linden. Bij grote afvoer, of om tijd te winnen, wordt er een extra boot ingezet. Er wordt dan een beroep gedaan op de sleepboot "Broedertrouw I". Deze boot wordt volgestouwd met manden aardbeien of andere producten en met een grote rookwolk uit de schoorsteen snelt men naar de lijnboot "Batavier" te Rotterdam. Wanneer de "Maria" en de "Broedertrouw I" gelost zijn, vertrekt de "Batavier" naar Londen, waar men de volgende ochtend van de verse Zwijndrechtse aardbeien kan genieten.
De kapitein op deze "Broedertrouw I" is de 20-jarige Cornelis den Boer, een vooruitstrevend en charismatisch man. Na de lagere school voer hij als lichtmatroos op de zeilklipper van zijn zus en haar man. Wanneer hij in 1903 een eigen stoomsleepboot wil kopen, leent zijn vader hem via Cornelis' oudere broer die de zaken waarneemt, hem het benodigde bedrag van Hfl. 9390,-. Tevens wordt hij zijn compagnon. De boot krijgt als dank hiervoor de naam "Broedertrouw". De thuishaven is de Oostkeetshaven, vlakbij het ouderlijk huis. Tussen de turf- en zoutschepen wordt de boot hier afgemeerd naast het zoutwaterschip, voor de gebruikelijke zondagsrust.
Op 13 oktober 1903 verlaat de 20 jarige Cornelis den Boer met zijn stoomsleper "Broedertrouw" voor het eerst de Zwijndrechtse Oostkeetshaven, om hier in de omgeving op zoek te gaan naar een sleepklus. De eerste sleepklussen bestaan voornamelijk uit het slepen van zeilscheepjes, die door een verkeerde windrichting of tij, niet zelfstandig verder kunnen varen. Al snel komt hij er achter, dat er aan een expresse sleep- of beurtschip meer te verdienen valt. Specialisatie, betrouwbaarheid en vakmanschap zijn de sleutelwoorden van Cornelis den Boer.
Langzaam bouwt hij een klantenkring op; bestaande uit particuliere schippers en bedrijven. In 1904 trouwt Cornelis den Boer met Jannigje Koonings. Hun gezin wordt gezegend met zeven zonen, die later allen bij hem bij de Sleepdienst komen varen, en 5 dochters. In 1922, als zijn oudste zonen oud genoeg zijn om te gaan varen, komt de "Broedertrouw 2" in de vaart. Enkele jaren later komen er zo vervolgens weer de volgende boten in de vaart. De sleepdienst blijft groeien en het vaste klantenbestand eveneens. Steeds meer particuliere schippers, rederijen (alvrachtlichters), scheepssloperijen, scheepswerven, houtvlotters, aannemers enz. willen een Broedertrouwsleper voor hun sleep.
In 1943 gaat de "Broedertrouw I" door oorlogshandelingen helaas verloren. Als door een wonder wordt de bemanning ongedeerd gered. Na de oorlog, er is inmiddels een echt kantoortje aan het Zomerlust, gaat de opbouw van de Broedertrouwvloot verder. Stoomslepers worden vervangen door motorslepers. In het bedrijf zijn behalve zijn zonen, ook diverse kleinzonen van de oprichter werkzaam. Er is volop werk met de wederopbouw van Nederland. Na 1953, de watersnoodramp en hierdoor de Deltawerken, is de vraag naar sleepboten nog groter.
Rond 1960 is de sleepdienst met zijn organisatie zo groot geworden (veertien sleepboten en diverse pontons), dat er ook transporten uitgevoerd gaan worden, zoals het vervoer van de schuiven voor de Haringvlietdam. Vele zware of volumineuze constructies (zoals b.v. de Moerdijkbruggen en de schuiven voor de Oosterscheldekering) worden vervoerd en/of ingevaren. Voor deze werkzaamheden wordt de vloot steeds weer aangepast door de aanschaf van sterkere slepers en grotere pontons. In 1968 werd door De Broedertrouw vanaf de werf van Kloos te Kinderdijk via Rotterdam en de Zeeuwse stromen de langste draaibrug van Europa (t.w. 160 meter) in twee reizen naar Sas van Gent gesleept. De Broedertrouw is ook behulpzaam bij het plaatsen van de caissons voor de Drechttunnel onder de Oude Maas tussen Zwijndrecht en Dordrecht.
Omstreeks 1985 zijn de Deltawerken voltooid en diverse scheepswerven sluiten hun poorten. De overgebleven klanten of nieuwe klanten vragen om duwboten en geavanceerde pontons. Diverse slepers worden omgebouwd tot duwsleepboot. Het wordt echter tijd om de krachten te bundelen om aan de vraag van de klanten zoveel mogelijk te voldoen. In 1992 neemt de "Van der Wees Groep BV" te Dordrecht de aandelen van "Sleepdienst Broedertrouw BV" over.
"Broedertrouw BV" blijft tot 31 december 2002 een zelfstandige werkmaatschappij, naast de waterafdeling van Van der Wees Transporten. Sinds 1992 is hierdoor een sterke sleep- en transportorganisatie ontstaan op het gebied van zware en volumineuze transporten en sleepdiensten. Grote transporten en sleepkarweien worden door geheel Europa uitgevoerd, zowel over de binnenwateren als over zee. Denk aan: de turbines uit Lampertheim - het Millennium wiel naar London - een boilervat naar Kazachstan etc.
Per januari 2003 worden de werkmaatschappijen "Broedertrouw" en de waterafdeling van Van der Wees samengevoegd in: "Van der Wees Watertransporten BV". Specialisatie, betrouwbaarheid en vakmanschap blijft ook in de nieuwe organisatie centraal staan.