Historische Vereniging Zwijndrecht

Rabobank

Rabobank Zwijndrecht/Hendrik-Ido-Ambacht

De Rabobank Zwijndrecht/Hendrik-Ido-Ambacht is het oudste, nog bestaande "bedrijf" in Zwijndrecht. In 1908 werd de plaatselijke Boerenleenbank opgericht. Op 6 maart van dat jaar werd in een van de lokaliteiten van het Oude Raadhuis op het Veerplein een vergadering belegd, waar de volgende personen aanwezig waren: de heer L.B. van der Slikke, C.J. Los, P.Stolk, Anth. van Namen, K.S. de Wijn, Aart Los, P. Stoop, Arn. van der Ven en L.J. Reynvaan. De vergadering stond onder leiding van de heer C. van Epenhuysen, welke met de heren van Namen en van der Slikke een vurig pleidooi hield voor de oprichting van de Zwijndrechtse Boerenleenbank. En nadat een voorlopig bestuur tijdens die vergadering was samengesteld, konden de noodzakelijke formaliteiten worden uitgevoerd. Op 27 maart 1908 werd door de heer Reynvaan de akte van oprichting gelezen en door het inmiddels gekozen bestuur getekend. Voorwaar een historische moment.

Het ontstaan

De heer Friedrich Wilhelm Raiffeisen (1818-1888) ontwikkelde in Duitsland het concept van de Boerenleenbank, als antwoord op het gebrek aan kredietmogelijkheden voor boeren en tuinders: De op het platteland beschikbare geldmiddelen werden ondergebracht bij een onderlinge kredietvereniging en tegen gunstige tarieven aan de land- en tuinbouwers uitgeleend. De in 1864 opgerichte Heddesdorfer Dahrlehnkasse was de eerste boerenleenbank. Het door Raiffeisen ontwikkelde concept was de grote drijfveer voor de oprichting van de plaatselijke boerenleenbank. In 1896 werd door een aantal notabelen in Lonneker de eerste boerenleenbank in Nederland opgericht. In het hele land ontstonden daarna plaatselijke boerenleenbanken. In 1898 werd de Coöperatieve Centrale Raiffeisenbank opgericht en daarmede de plaatselijke activiteiten gebundeld.

De eerste bank van Zwijndrecht werd gevestigd in het woonhuis, Rotterdamseweg 47, het pand, naast onze Vergulde Swaen, waar de kassier Arnoldus van der Ven gedurende de eerste jaren zitting had. Op zaterdagavond werd in het gebouw Christelijke Belangen op zaterdagavond van 7 tot 9 uur zitting gehouden.

In 1916 werd het pand, Rotterdamseweg 79, gekocht van Erven L. van Loon. Dit pand werd in 1930 fors verbouwd. In 1960 werd een nieuw pand betrokken, Rotterdamseweg 66-68: Een schepping van de architect H.D. Bakker, die onder meer ook de Koningskerk heeft ontworpen. Tenslotte werd in 1998 de verhuizing gerealiseerd naar het prachtige pand aan de Beneluxlaan.

Expositie in 2002

In Oudheidkamer De Vergulde Swaen is geruime tijd geleden een expositie geweest over o.a. de Rabobank. Daar was een collectie nostalgische objecten bijeengebracht, zoals een brievenwegertje, het lakstempel van de bank, wat oude spaarbankboekjes enzovoort. Ook was er een aantal portretten van kassiers en directeuren van 1908 tot en met 1997, zoals Arnoldus van der Ven, Leendert Tameris, Piet Tameris en Piet van Rietschoten. Zij nemen op deze expositie een centrale plaats in, en terecht vinden wij: zij leidden de bank over een periode van bijna (toen) 90 jaar, ieder op zijn wijze, maar zij legden en verstevigden het fundament voor de Boerenleenbank, later Raiffeisenbank, en weer later (tot op heden) de Rabobank Nederland.

Bronnen

  • "De handen ineen" 40 jaar Boerenleenbank Zwijndrecht
  • Het Coöperatieve alternatief: 100 jaar Rabobank 1898/1998

Openingstijden

Woensdag en zaterdag
10.00 uur - 16.00 uur

Zondag
14:00 uur - 17:00 uur

Buiten deze tijden alleen op afspraak

Bezoekadres

De Vergulde Swaen


Rotterdamseweg 53-55
3332 AC Zwijndrecht


Google Maps

Contact

E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon
(078) 612 5681

Alleen tijdens openingsuren