Deze fabriek heeft al meer dan een eeuw lang grote invloed gehad op de samenleving van Zwijndrecht. Behalve werkgelegenheid waren ook de goede sociale arbeidsomstandigheden van groot belang.
In 1912 vestigde Van den Bergh's Zeepfabrieken zich aan de Lindtsedijk. In 1914 volgde de fabriek van Anton Jurgens uit Oss (Jurgens Oliefabrieken). De olie- en vetverwerkende bedrijven van Unilever zijn altijd bekend geweest onder de naam Van den Bergh en Jurgens. Die beide hebben hier in Zwijndrecht gewerkt als concurrenten, destijds naast elkaar, maar ze hebben elkaar op een gegeven moment gevonden en de Margarine Unie opgericht. Men had destijds ook al fabrieken in Oss, Engeland en Duitsland.
De Margarine Unie had als voornaamste grondstof rundvet en varkensvet, naast een beperkt aantal plantaardige vetten. Die werden ook gebruikt voor zeepfabricage. In hun nasporingen naar grondstoffen kwamen de mensen van de Margarine Unie de mensen van de zeep tegen. De grootste zeepfabriek van die tijd was van Lord Lever in Engeland. De Margarine Unie en Lord Lever zijn gaan samenwerken en dat werd Unie Lever, ofwel Unilever. Dat was in 1929.
In die tijd werd deze fabriek al de Verenigde Oliefabrieken Zwijndrecht genoemd. De VOZ werd dochter van Unilever en is dat gebleven tot 1 januari 2002. De oud-Zwijndrechtenaren kennen deze fabriek nog steeds als "de Jurgens".
Dit bedrijf heeft de hele ommezwaai meegemaakt van olie winnen, door het persen van kopra en het extraheren van sojabonen, tot een olieverwerkingsbedrijf. Op dit moment is de specialisatie het modificeren en raffineren van allerlei oliën en vetten om deze uiteindelijk geschikt te maken voor de klant. Ondanks de degelijkheid en zakelijke successen, heeft het bedrijf ook wel een aantal ‘zware’ periodes doorgemaakt. Onder andere ten tijde van de crisisjaren in de vorige eeuw, grote branden die op het terrein hebben plaatsgevonden, de ‘blaasjes-affaire’ met de Planta-margarine en niet te vergeten de herrie over de stankoverlast, die bij oudere lezers nog wel herinneringen zullen oproepen.
In 2001 werd Unimills overgenomen door het Maleisische bedrijf Golden Hope Plantations Berhad en ging het deel uitmaken van de Golden Hope Group. Vervolgens fuseerde Golden Hope in 2007 met het eveneens Maleisische Sime Darby. In oktober 2010 werd de naam van Unimills veranderd in Sime Darby Unimills BV.