Historische Vereniging Zwijndrecht

Grootint

“Perspektief in staal…”

In 1948 werd "De Groot's Staalconstructiewerkplaatsen" opgericht door Jaap de Groot. In een gehuurde loods aan de Ringdijk in Zwijndrecht werd op kleine schaal gestart met het fabriceren van staalconstructies in alle soorten en maten. Er was volop werk, want als gevolg van de Tweede Wereldoorlog waren de infrastructurele voorzieningen in Nederland ernstig beschadigd. Het getuigde van visie om juist in die periode een bedrijf te beginnen. Inventiviteit, flexibiliteit en inzet waren de bases waarmee de markt bewerkt werd en, zoals is gebleken, met succes. Hoewel de middelen in die tijd beperkt waren, werd een voortvarend beleid gevoerd. Er werd veel aandacht geschonken aan het toepassen van gemechaniseerd, en daarmee tijd- en mankrachtbesparend, equipment. Een markant voorbeeld daarvan is de aanschaf van (dump-) kraanwagens uit het leger die op zo'n manier werden omgebouwd dat er een staalconstructie mee gemonteerd kon worden. Het financieel beleid was conservatief gedegen, winsten werden omgezet in investeringen in het bedrijf zonder vreemd geld aan te trekken. Daarnaast werd een goed personeelsbeleid gevoerd met veel aandacht voor de vakkennis en betrokkenheid van de medewerkers.

Grootint uit de luchtDoor de jaren heen werd de visie op de toekomst steeds duidelijker. De Groot wilde specialist worden in zware en industrieel vervaardigde constructies en op dat gebied een sterke marktpositie verwerven. Omdat aan de Ringdijk de daarvoor benodigde uitbreiding onmogelijk was, werd gezocht naar een andere locatie. Die werd gevonden op het in ontwikkeling zijnde industrieterrein "Groote Lindt". In 1955 verhuisde het bedrijf. Het werd een hernieuwde start op een terrein, gelegen aan open water en goede spoor- en weg verbindingen met volop kansen voor de bloeiende onderneming. Grote uitbreidingen werden gedaan met als basis, eerst orders boeken, dan investeren. Dat is een gulden regel gebleken, zeker toen begin jaren zestig een totaal nieuwe markt werd aangeboord: de offshore (olie- en gaswinning op zee).

De onderneming kreeg te maken met grotere en complexere projecten en dat vergde aanpassingen van de organisatie die slagvaardig werden uitgevoerd. In die periode werden grote assemblagehallen gebouwd waarin, zonder weersinvloeden, gewerkt kon worden. Daarnaast werden bedrijven overgenomen in Nederland, Engeland, Schotland, Noorwegen en de Verenigde Arabische Emiraten en werden joint-ventures gesloten met andere partijen om aan de enorme vraag van de oliemaatschappijen te voldoen. Ontwikkelingen die ook hun weerslag hadden op de werkmethodes en de (las-)technieken die nodig waren om aan de zeer hoge kwaliteitseisen te voldoen.

Ook op managementgebied veranderde er veel. Om dergelijk ingewikkelde projecten in alle opzichten te beheersen waren de modernste hulpmiddelen nodig voor planning, voortgangs- en kostenbewaking. Met de omvang van de projecten groeide ook de omzet: van ƒ 94.000,- in 1948, ƒ 6.300.000,- in 1964, ƒ 54.000.000,- begin jaren '80 naar het topjaar 1983: ƒ 981.000.000,-. Deze groei had ook zijn invloed op de bedrijfscultuur van Grootint. Ook al waren het de offshore-opdrachten die Grootint internationale bekendheid gaven, op de nationale markt werden eveneens toonaangevende projecten succesvol uitgevoerd. Voorbeelden daarvan zijn o.a. de Verkeersbrug Ewijk, de Spoorbrug Schalkwijk, de Spoorbrug Nijmegen, de Moerdijkbrug, de Schuiven Oosterscheldekering en de tweede Van Brienenoordbrug.

In 1990 werd Grootint overgenomen door Heerema als werkmaatschappij van de Heerema Fabrication Group (HFG), maar de productie van interessante projecten bleef doorgaan zoals de Erasmusbrug, het volledig modulair gebouwde kantoorpand De Bolder, Brug Veghel en diverse grote offshore projecten. Het in september jl. afgeleverde Kizomba "A"-project is hiervan de exponent: een drijvend oliewinningsplatform voor Angola, dat in een waterdiepte van ± 1.200 meter olie uit de zeebodem gaat winnen (afmeting: 95 x 95 x 130 meter, totaalgewicht: ± 35.000 ton, verwachte productie 250.000 vaten per dag). 

De Groot's Staalconstructie, 1948 tot 2003. Vijfenvijftig jaar ondernemerschap en visie. Door inzet, vakmanschap, vindingrijkheid en flexibiliteit van alle medewerkers en gebruik van de modernste technieken en middelen werd Grootint (nu Heerema Zwijndrecht) een grote speler in de wereld van staalbouw en techniek.

Openingstijden

Woensdag en zaterdag
10.00 uur - 16.00 uur

Zondag
14:00 uur - 17:00 uur

Buiten deze tijden alleen op afspraak

Bezoekadres

De Vergulde Swaen


Rotterdamseweg 53-55
3332 AC Zwijndrecht


Google Maps

Contact

E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon
(078) 612 5681

Alleen tijdens openingsuren