Historische Vereniging Zwijndrecht

Industriehavens

Van Nugteren schilderde dit kijke op het Veerplein met diverse molens daarachterDe unieke ligging van de Zwijndrechtse Waard, geheel omringd door vele rivieren, heeft er voor gezorgd dat de inwoners zich altijd verbonden hebben met het water. Al in de veertiende eeuw wordt door de Graaf van Holland, die de rechten van het overzetveer op Dordrecht bezit, bepaald dat de inwoners van Zwijndrecht een uitzondering vormen. Zij mogen zonder gebruik te maken van het veer zelf naar Dordrecht oversteken zonder daarvoor te betalen. Hoewel deze rechten ook weer worden ingetrokken, geeft het aan dat de inwoners al in die tijd actief met de rivieren bezig waren. Onder meer moeten er enkele handelskades geweest zijn. Niet alleen het Veerplein, maar ook de Pietermansehaven komen daarvoor in aanmerking. Laatstgenoemde was ontstaan op de plek waar 'de Vaart', een getijdengeul die begon vanaf de Devel, uitmondde in de Oude Maas.

Uit zestiende-eeuwse bronnen blijkt dat in die periode reeds industrie in de uiterwaarden van de Zwijndrechtse Waard aanwezig was. Zo was er in 1573 direct achter het Veerplein aan een inham van de Oude Maas een scheepswerf. In diezelfde tijd werden ook de Oostkeetshaven (1571) en de Westkeetshaven (1590) gegraven. Even verderop aan de Rietbaan in het huidige Hendrik-Ido-Ambacht ontstonden in die periode ook een tweetal steenbakkerijen. De industrieën langs de havens hebben eeuwenlang de economie en identiteit van de inwoners bepaald. Vanaf de zeventiende eeuw verrezen verschillende molens in de uiterwaarden van de Oude Maas. Van sommige is bekend dat daar ook balkengaten bij hoorden, waar het hout enige jaren moest rijpen alvorens het door de houtzaagmolens verzaagd kon worden. Het bekendste balkengat, dat nog steeds bestaat, werd echter pas aan het begin van de vorige eeuw gegraven.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam er een nieuw elan wat betreft het graven van industriehavens. Waar de oudste havens steeds meer in onbruik raakten en zelfs werden gedempt, werden op het industrieterrein Groote Lindt een aantal nieuwe exemplaren gebouwd: de Uilenhaven, Schokhaven, Develhaven, Drechthaven en Swinhaven. De daarlangs gelegen industrieën zijn belangrijke werkverschaffers voor de inwoners van Zwijndrecht. Hoewel we dus 350 jaar na het graven van de eerste industriehaven leven, zijn het nog steeds de industriehavens die een enorme invloed op de gemeente en haar inwoners hebben. In die zin is er niet veel veranderd. 

Openingstijden

Woensdag en zaterdag
10.00 uur - 16.00 uur

Zondag
14:00 uur - 17:00 uur

Buiten deze tijden alleen op afspraak

Bezoekadres

De Vergulde Swaen


Rotterdamseweg 53-55
3332 AC Zwijndrecht


Google Maps

Contact

E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon
(078) 612 5681

Alleen tijdens openingsuren