Historische Vereniging Zwijndrecht

Schokindustrie

De eerder uitgevonden ‘schokmethode’ van beton (door Schokbeton BV), vond navolging…

Schokindustrie BV werd in 1934 opgericht door F.A.M. v/d Ven. Het bedrijf is gebaseerd op een gepatenteerd idee: de schoksgewijze verdichting van beton bij de productie van heipalen. De uitvinding van beton gaat terug tot de 19e eeuw. Lange tijd bleef het een probleem om beton sterk genoeg te maken voor het produceren van slanke elementen als heipalen. De combinatie van staal voor treksterkte en beton met een hoge druksterkte betekende een belangrijke verbetering. Het grote probleem werd nu het beton zodanig te verdichten dat lucht - en daarmee roest - geen kans heeft.

Het Zwijndrechtse ‘Amsterdammetje’ van de SchokindustrieDe uitvinding van de schokmethode betekende de start voor Schokindustrie. Hierbij wordt de aanwezige lucht door het schokken van de bekisting uit het beton verwijdert. Dit leidde tot een beter product dan het toen gebruikelijke porren of later de trilnaald. Bij de schokmethode kan met weinig water een zeer homogene betonmassa ontstaan. Reeds in het jaar van oprichting neemt de Hollandsche Beton Maatschappij (HBM) de helft van de aandelen van Schokindustrie over. Dat blijkt een goede zet, het bedrijf groeit uit tot een succes.

Tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog neemt de productie van betonnen heipalen een hoge vlucht. Door de verbeterde heitechniek en het gebruik van langere palen krijgt de betonnen heipaal steeds vaker de voorkeur boven houten heipalen. Daaraan draagt de hoge draagkracht bij alsmede de ongevoeligheid voor rotting van de betonnen paal bij een te lage grondwaterstand.

Aan het eind van de jaren '50 doet een belangrijke innovatie zijn intrede in de heipalenindustrie: het voorgespannen beton. Beton neemt van nature geen trekspanning op. Maar wanneer je ervoor zorgt dat het beton vooraf veel druk opneemt, kan het een hoge trekspanning weerstaan. Om dit te bereiken worden de voorspandraden onder hoge trekspanning gebracht. Die trekspanning blijft gehandhaafd tot het beton volledig is uitgehard. Het loslaten van de trekspanning brengt de gewenste drukspanning in het beton. Schokindustrie behoorde tot de eerste bedrijven in Nederland die deze techniek toepaste. Het betekende een revolutie. De palen konden veel langer en slanker worden. Bovendien is minder materiaal nodig. Reeds vijf jaar na de introductie bestond de productie uitsluitend uit voorgespannen palen.

Het bedrijventerrein in De Groote LindtIn de jaren '90 veranderde de bedrijfsstrategie van de HBM, inmiddels omgedoopt tot HBG (Hollandsche Beton Groep). Het concern besloot zich puur op het bouwen te concentreren. De investeringsplannen die aan het begin van de jaren negentig voor Schokindustrie waren ontwikkeld om de productie verder te moderniseren verdwenen in de ijskast. Per 1 januari 1995 werd Schokindustrie verkocht aan De Hoop Terneuzen bv. Deze handelsonderneming in zand, grind en cement zocht juist uitbreiding in industriële productie. 

De techniek van het schokken zal over enkele jaren verleden tijd zijn: zogenaamd "self compacting concrete" blijft vloeien en verdicht zichzelf, zonder trillen of schokken. Dit komt door chemische toevoegingen, die een glad laagje vormen op het zand en grind. Als symbool voor de innovatiedrang die het bedrijf kenmerkt, houdt de schokmethode zijn betekenis.

Openingstijden

Woensdag en zaterdag
10.00 uur - 16.00 uur

Zondag
14:00 uur - 17:00 uur

Buiten deze tijden alleen op afspraak

Bezoekadres

De Vergulde Swaen


Rotterdamseweg 53-55
3332 AC Zwijndrecht


Google Maps

Contact

E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon
(078) 612 5681

Alleen tijdens openingsuren