Historische Vereniging Zwijndrecht

Van Leeuwen Buizen

In 1924 richtte de 21-jarige Pieter van Leeuwen bij de spoorbrug in Zwijndrecht, op een terreintje van 400 m2, van Leeuwen Jr's IJzer- en Metaalhandel op.

Al gauw werd de naam, toen Van Leeuwen zich meer ging toeleggen op de handel in stalen buizen, gewijzigd in P. van Leeuwen Jr's Buizenhandel. Eind 1928 verhuisde het bedrijf naar "Welgelegen", het terrein bij de Watertoren, grootte 7000 m2. De zaken liepen goed en reeds in 1936 werd het terrein bijgekocht waarop voorheen de zoutziederij Dolfijn was gevestigd.

 

In 1942 werd Piet van Leeuwen in een gijzelaarskamp in Haaren (N.-Br.) vastgezet en werd het bedrijf gesloten. Op roof beluste collaborateurs trachtten het bedrijf "over te nemen" maar deze opzet werd door de bezetter niet gesanctioneerd. Een poging van de Duitsers om met een groot rijnschip alle voorraden en machines naar Duitsland te vervoeren mislukte, omdat in maart ´45 de Geallieerden over de Rijn trokken. Het schip werd na de bevrijding in Amsterdam teruggevonden.

Met name na de Tweede Wereldoorlog heeft het bedrijf zijn vleugels uitgeslagen. Van een eenvoudige handel in buizen groeide de onderneming uit tot een multinational met een groot aantal vestigingen, een uitgebreid assortiment producten en een veelomvattend dienstenpakket.

De buitenlandse expansie begon met de oprichting van een vestiging in België (1947). Na 1950 volgden andere Europese locaties in onder andere Frankrijk, Engeland en Duitsland. In de zeventiger jaren sloeg het bedrijf zijn vleugels nog verder uit. De activiteiten van de buizenhandel breidden zich uit naar Noord-Amerika, Azië en Australië. In loop van de tijd heeft het bedrijf een enorme kennis en kunde opgebouwd op het gebied van inkoop, logistiek, voorraadbeheer, distributie, transport, bewerkingen en de diverse toepassingen van stalen buizen en buisproducten. Deze vaardigheden maakten het mogelijk de toonaangevende positie van het bedrijf verder uit te bouwen.

 

Vandaag de dag is de Van Leeuwen Buizen Groep een internationaal opererende handelsonderneming en specialist in stalen buizen en buistoepassingen. Het familiebedrijf, met hoofdkantoor in Zwijndrecht, is actief in vrijwel alle industriële sectoren. De Groep telt, inclusief het in 2019 overgenomen Benteler Distribution, meer dan tachtig vestigingen verspreid over Europa, het Midden-Oosten, Azië, Australië en Amerika. Van Leeuwen’s 2.600 medewerkers hebben specialistische kennis van inkoop, bewerkingen, projectmanagement, logistiek en voorraadplanning, en werken nauw samen met klanten in haar markten. De combinatie van wereldwijde logistiek en kennis van producten en toepassingen bij klanten, maakt Van Leeuwen toonaangevend en onderscheidend in haar markten.

Openingstijden

Woensdag en zaterdag
10.00 uur - 16.00 uur

Zondag
14:00 uur - 17:00 uur

Buiten deze tijden alleen op afspraak

Bezoekadres

De Vergulde Swaen


Rotterdamseweg 53-55
3332 AC Zwijndrecht


Google Maps

Contact

E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon
(078) 612 5681

Alleen tijdens openingsuren