Historische Vereniging Zwijndrecht

Burgemeester A. Aeckerlin

Abraham Aeckerlin

Ambtsperiode: 1942-1945
Partij of stroming : NSB


Nadat Burgemeester Jansen Manenschijn op 23 april 1942 door de Commissaris Generaal van Zuid-Holland uit zijn ambt werd ontslagen, heeft de gemeente Zwijndrecht niet lang een burgemeesterloos tijdperk gekend. Op 29 juni werd door de Commissaris Generaal van bestuur en Justitie de gemeenteambtenaar Abraham Aeckerlin uit Maassluis tot burgemeester van Zwijndrecht benoemd. Abraham Aeckerlin werd geboren op 14 oktober 1900 te Maassluis. Vanaf 1927 tot 1935 was hij directeur van het Electrotechnisch Bureau Van Seventer & Co te Dordrecht. Vervolgens was hij chef van het kabinet van de burgemeester te Gouda. Overtuigd lid van de NSB, in het bezit van de eretekenen Strijd en Offer, en Hou en Trouw. Hij was groepsleider van Maassluis en Maasland en Hoek van Holland.

Op maandag 20 juli werd hij geïnstalleerd door de gemachtigde van Anton Mussert in de provincie Zuid-Holland, J.W. Baron van Haersolte Van Haerst. Aeckerlin beloofde in zijn dankrede te trachten een goed burgervader te zijn en dat, noch van de ambtenaar noch van de burger iets geëist zou worden tegen hun eer en geweten. Vervolgens defileerden de W.A.- Nationale Jeugdstorm en vele NSB´ers langs het echtpaar Aeckerlin dat op het bordes stond. Burgemeester Aeckerlin benoemde tijdens zijn ambtsperiode twee wethouders, van Epenhuysen en Jac. van Namen, beiden lid van de NSB. Op 21 februari 1944 vindt de plundering plaats van het in het gemeentehuis gevestigde distributiekantoor: “De Zwijndrechtse Distributiekraak”.

Op 5 mei 1945 werd burgemeester Aeckerlin gearresteerd in zijn woning door het Strijdend Gedeelte van de Binnenlandse Strijdkrachten. Er werd van hem geen afscheid genomen. Een tijdgenoot stelde dat hij wel een mens was met een ruggengraat: hij vluchtte niet zoals de meeste van zijn geestverwanten.

Abraham Aeckerlin overleed in Maasland op 9 april 1955 in de ouderdom van 54 jaar.

Openingstijden

Woensdag en zaterdag
10.00 uur - 16.00 uur

Zondag
14:00 uur - 17:00 uur

Buiten deze tijden alleen op afspraak

Bezoekadres

De Vergulde Swaen


Rotterdamseweg 53-55
3332 AC Zwijndrecht


Google Maps

Contact

E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon
(078) 612 5681

Alleen tijdens openingsuren