Historische Vereniging Zwijndrecht

Gemeentelijke monumenten

Naast van rijkswege aangewezen monumenten kunnen gemeentes eigen beleidsregels vaststellen voor het benoemen van objecten als gemeentelijk monument. Volgens Wikipedia is een gemeentelijk monument: “een bouwwerk, archeologische vindplaats of landschappelijke structuur die op grond van een gemeentelijke monumentenverordening bescherming geniet vanwege bijzondere cultuurhistorische of architectonische waarde. Het is dus aan de gemeente om een gemeentelijk monument aan te wijzen. Hierdoor kan het dus ook gebeuren dat een gemeente géén gemeentelijke monumenten kent.” Tot in 2017 was de laatste zin ook van toepassing op Zwijndrecht.

In 2015 werd uiteindelijk het initiatief genomen de beleidsregels voor gemeentelijke monumenten in Zwijndrecht vast te gaan leggen. Dit gebeurde nadat hierover al meerdere decennia was gediscussieerd, in de tachtiger jaren van de vorige eeuw was er al sprake van een “voorlopige gemeentelijke monumentenlijst”. Het eerste moment waar vanaf we dit traject gaan volgen, is 2009. Met het voornemen 40 objecten als gemeentelijk monument en ruim 40 als beeldbepalend pand/object aan te wijzen, is eind 2016 het voorlichtingstraject gestart naar bewoners en eigenaren van betreffende panden. Evenals bij de rijksmonumenten blijft Zwijndrecht met de voorgenomen aanwijzing onder het landelijk gemiddelde (40 tegenover 100) en is ook het contrast met Dordrecht (40 tegenover 656) erg groot.

Tijdens de gemeentelijke voorlichtingsavond op 12 april 2017 is toegezegd dat er nog meer informatiebijeenkomsten komen en de inspraaktermijn wordt verlengd tot het najaar van 2017. Uiteindelijke aanwijzing van de gemeentelijke monumenten zal dan pas plaatsvinden. Totdat de formele besluitvorming heeft plaatsgevonden geldt voor de genoemde panden en objecten op deze website, een “voorgenomen aanwijzing tot gemeentelijk monument”.

 

Klik op de link voor uitgebreide informatie over het betreffende onderwerp:

Voorgeschiedenis

Beoordeling historische waarde

Beleidsregels

Overzicht monumenten (database)

Openingstijden

Woensdag en zaterdag
10.00 uur - 16.00 uur

Zondag
14:00 uur - 17:00 uur

Buiten deze tijden alleen op afspraak

Bezoekadres

De Vergulde Swaen


Rotterdamseweg 53-55
3332 AC Zwijndrecht


Google Maps

Contact

E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon
(078) 612 5681

Alleen tijdens openingsuren