Historische Vereniging Zwijndrecht

Voormalige Pastorie, Rotterdamseweg 38

RijksmonumentenschildDit statige pand is gebouwd in 1850 als pastorie voor de predikant van de Oude Kerk. Voorheen woonden de predikanten in een uit 1740 daterend huis aan de Kerkstraat, tegenover de verbinding van de Prins Mauritsstraat met de Kerkstraat. De pastorie stond aan de sloot, die thans nog gedeeltelijk aanwezig is, die liep om de kerk tot aan de bocht in het laantje (thans Kerkelaantje). Bij gemis aan een waterleiding kende de pastorie een "stap" waarop geboend werd en vanwaar men uit de sloot water haalde om te boenen. Vandaar de nog veel gehoorde benaming "domineesloot".

Toen het pand in 1849 als onbewoonbaar werd geacht, is het gesloopt en werd een nieuw gebouwd aan de - toen nog - Langeweg. De nieuwe pastorie werd gebouwd volgens de regels van het classicisme en bevat tal van symbolische elementen en verwijzingen naar het verleden. Het pand is streng symmetrisch, zowel de voor- en achtergevel als de plattegrond. Het is gebouwd volgens de "gulden snede".

De Gulden Snede is een verhouding die al twee en een half duizend jaar, sinds de Oude Grieken, een bijzondere plaats heeft in de wiskunde. zo'n 800 jaar geleden ontdekte Fibonacci zijn beroemde rij. Het blijkt dat er vele, vaak verrassende, verbanden bestaan tussen de Gulden Snede en de rij van Fibonacci.

  1. Ten eerste is het een klassieke opvatting dat de Gulden Snede "mooie" verhoudingen geeft. Al in de oudheid baseerden de Grieken de ontwerpen van gebouwen op de Gulden Snede.
  2. Ten tweede heeft de Gulden Snede interessante wiskundige eigenschappen:
    • De Gulden Snede leidt tot een gelijkvormige vlakverdeling.
    • De Gulden Snede blijkt voor te komen in figuren met vijfvoudige symmetrie. Teken maar eens een regelmatig pentagram.
  3. Ten derde blijkt de Gulden Snede (vaak in combinatie met de getallen van Fibonacci) ook werkelijk in de natuur voor te komen. Zo kun je de Gulden Snede herkennen in de rangschikking van zonnepitten, de groei van bepaalde schelpen en de structuur van dennenappels.

De Griekse wiskundige Euclides (325-265 v.Chr, geboren en gestorven in Alexandria, Egypte) heeft een heel belangrijk wiskundig boek geschreven de Elementen in dertien delen. In het zesde boek heeft hij een stelling verkondigd, die het begin zou zijn van de Gulden Snede, al noemde hij deze verhouding nog niet met name. De stelling luidt als volgt: Een rechte lijn wordt verdeeld in twee ongelijke segmenten op zo'n manier, dat de verhouding van deze lijnstukken zodanig is dat het kleinste segment zich verhoudt tot het grootste segment als het grootste deel tot de gehele lijn.

De formule van de Gulden Snede is A:B = B : (A+B).

Hoe komen de reeks getallen van Fibonacci nu in beeld. Als we voor A het getal 1 en B het getal 2, nemen volgt met de formule van de Gulden Snede dat het volgende getal 3 is. (A :B = B : (A+B) of te wel 1 : 2 = 2: (1+2) ). Als we nu steeds doorrekenen krijgen we getallen reeks die er uit ziet als volgt 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89 etc. Deze reeks ontdekte Fibonacci in de dertiende eeuw.

Streng symmetrisch pand met ‘gulden snede’Terug naar de pastorie. De vorm van de deurlijst komt vergroot terug in de kroonlijst van de dakrand. De afmetingen van de deur hebben een directe relatie met de maat van de raamkozijnen. Het raam boven de deur heeft dezelfde verhouding als de totale gevel. Al met al een solide, standvastig en formeel pand dat respect afdwingt, predikanten waardig.

Binnen bevinden zich achter de ramen nog de originele raamluiken, zoals we ook in De Vergulde Swaen nog zien. Er zijn nog maar een paar panden met deze schuifluiken en ze getuigen van een zekere welstand. Het raam boven de voordeur toont een gietijzeren levensboom.

Openingstijden

Woensdag en zaterdag
10.00 uur - 16.00 uur

Zondag
14:00 uur - 17:00 uur

Buiten deze tijden alleen op afspraak

Bezoekadres

De Vergulde Swaen


Rotterdamseweg 53-55
3332 AC Zwijndrecht


Google Maps

Contact

E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon
(078) 612 5681

Alleen tijdens openingsuren