Historische Vereniging Zwijndrecht

Aanleg tunnel

Aanleg tunnel (1977)Eind jaren zestig van de vorige eeuw pakken donkere wolken samen boven de wijk Meerdervoort. Er zijn plannen om de A16 via een tunnel onder de Oude Maas naar Dordrecht te leiden. De uit 1939 daterende brug is een knelpunt geworden. Werd de wijk reeds in 1866 door de spoorweg in tweeën gesneden, de aanleg van de rijksweg eind jaren dertig betekende een nieuwe aanslag op de wijk. Tot die tijd werd het verkeer via de pont bij het Veerplein naar de overzijde getransporteerd, maar toen ook daar de wachttijden onhoudbaar werden, was de aanleg van de A16 een uitkomst.

In de jaren zeventig worden de plannen concreter; het is duidelijk dat een fors aantal huizen zal sneuvelen. Honderden gezinnen zien zich genoodzaakt te verhuizen. De afbraak van ruim vierhonderd huizen betekenen een flinke aanslag op het leven in Meerdervoort, dat daarmee nog verder weg lijkt van het oostelijk deel van Zwijndrecht. De tunnel is dan ook de breedste van Europa.

Wanneer deze in 1977 officieel door koningin Juliana wordt geopend, is het aanzien van de omgeving onherkenbaar veranderd.

Openingstijden

Woensdag en zaterdag
10.00 uur - 16.00 uur

Zondag
14:00 uur - 17:00 uur

Buiten deze tijden alleen op afspraak

Bezoekadres

De Vergulde Swaen


Rotterdamseweg 53-55
3332 AC Zwijndrecht


Google Maps

Contact

E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon
(078) 612 5681

Alleen tijdens openingsuren