logo

Stijlkamer

De Stijlkamer is de "huiskamer" van het museum, waarbij gepoogd is weer te geven hoe een tuindersfamilie leefde in de eerste helft van de twintigste eeuw. In een min of meer vaste expositie van voorwerpen uit de periode 1900 - 1950 wordt de sfeer van "vroeger" neergezet. Bij het ontwikkelen van deze stijlkamer, die overigens niet één bepaalde stijl vertegenwoordigt, is letterlijk vanaf de grond begonnen. Voordat de huidige vloer er in werd gelegd, is er gegraven om iets van de geschiedenis van het pand te achterhalen. Meer informatie over de archeologische vondsten is te vinden bij: Opgraving De Vergulde Swaen.

De kleuren in deze kamer zijn de kleuren zoals ze hoogstwaarschijnlijk honderdvijftig jaar geleden ook waren. In de expositieruimte bleken de oorspronkelijke schuifluiken nog (weggetimmerd) aanwezig te zijn. Deze luiken zijn nog slechts in enkele Zwijndrechtse panden te vinden en getuigden van een zekere welstand van de bewoners. Dankzij de verf die nog op de luiken aanwezig was, konden lambrisering, deuren en schouw weer in oorspronkelijke luister worden hersteld. De luiken in de Stijlkamer, die helaas verdwenen waren, zijn vakkundig nagemaakt. De kasten zijn altijd bedoeld als kast en dienovereenkomstig gebruikt. Bedsteden zijn in deze kamer nooit geweest.

Stijlkamer: kastenStijlkamer: lamp en tafelStijlkamer

De kasten aan weerszijden van de schouw tonen gebruiksvoorwerpen uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Vanaf het raam gezien bevat de eerste kast - van boven naar beneden - onder meer oude bewaarbussen, lectuur, en voorwerpen uit de bezettingsjaren.

De tweede kast bevat Zwijndrechtse voorwerpen: echte Zwijndrechtse relikwieën, zoals doosjes, verpakkingen en boekjes van het Zwijndrechtse bedrijfsleven. (Overigens zijn we nog op zoek naar de betekenis en het gebruik van het potje "Schulpjeszalf".) 

De derde kast toont op de bovenste plank wat scheergerei, daaronder bijvoorbeeld een koffiemolen, een lege levertraanfles, daaronder schoonmaakspullen, een krultang met krulspelden in een doosje, een plank met een oosters theeservies meegebracht door een predikant, en tenslotte onderin schoenen.

De laatste kast bevat naast serviesgoed en een theeservies ook kinderspeelgoed. 

De linnenkast is gevuld met textiel en linnengoed, waaronder een gehaakte zwarte vrouwenmuts. 

Boven de schouw hangt een olieverfschilderij van Clement Bezemer, met als titel "Langs de Devel" en zicht op de Groote Lindtkerk.

Verder staat hier de burgemeesterszetel uit het voormalige raadhuis aan het Veerplein en de in 1930 al exclusieve en kostbare grammofoon is tevens een opvallend stuk. Ook ontbreekt het in protestants christelijk huizen vaak voorkomende harmonium niet.

In deze kamer worden ook de populaire Wintervoorleesavonden gehouden.

Openingstijden

Woensdag en zaterdag
10.00 - 16.00 uur

Zondag
14.00 - 17.00 uur

Buiten deze tijden alleen op afspraak

Bezoekadres

De Vergulde Swaen

Historische Vereniging Zwijndrecht
Rotterdamseweg 53-55
3332 AC Zwijndrecht


Google Maps

Contact

E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon
(078) 612 5681

Alleen tijdens openingsuren

Menu