Historische Vereniging Zwijndrecht

Op zaterdagochtend om 10:00 uur 's morgens stond het pand De Vergulde Swaen weer in het middelpunt van de belangstelling. Na een grootschalige verbouwing van maar liefst zes maanden konden de deuren eindelijk weer open. Een groot aantal mensen kwam die dag dan ook langs om het resultaat te bekijken. We mochten mooie complimenten ontvangen.

Tussen 12:00 uur en 16:00 uur werd in het naastgelegen 'buitendepot' een ‘rommelmarkt’ gehouden. In het kader van het ‘ontzamelen’ had de HVZ namelijk een groot aantal voorwerpen gevonden die een andere bestemming mochten krijgen. De redenen voor deze ontzameling zijn verschillend. Bijvoorbeeld zijn de voorwerpen toch onvoldoende ‘historisch’ of juist onvoldoende ‘Zwijndrechts’. Soms hebben we ook van (nagenoeg) hetzelfde voorwerp meerdere exemplaren. We hebben dan ook verschillende mensen mogen blij maken met borden, televisies en zelf een kacheltje. Het was een groot succes en daarom zullen we dit vaker gaan organiseren.

Deze week is duidelijk geworden dat De Vergulde Swaen langer dicht blijft vanwege de verbouwingen. Zoals het er nu uitziet, openen wij begin mei onze deuren. Sinds deze week is de aannemer gestart met het aanbrengen van onder andere nieuwe vochtwerende voegen in de muren. Om alles weer netjes op te bouwen is nog ongeveer 10 weken nodig. Daarna moet alles nog worden schoongemaakt en ingericht. Wie zin heeft om daarmee een handje te helpen, kan zich melden door even te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ondertussen zijn vrijwilligers op de woensdagen druk bezig met het uitzoeken van de collectie en het herinrichten van de zolder. Ook daar kunnen we zeker hulp bij gebruiken!    

 
Onze Oudheidkamer is een oud pand en daarom moet er regelmatig noodzakelijk onderhoud uitgevoerd worden. Zo zijn er nu enkele gedeelten van de vloeren in de gelagkamer, keuken, bijkeuken en de ingang naar de gelagkamer aan een grote onderhoudsbeurt toe. Op maandag 6 november is SDO dan ook begonnen met de geplande werkzaamheden.
Al snel werd duidelijk dat de herstelwerkzaamheden langer zouden gaan duren. Om die reden hebben wij moeten besluiten om de deuren van De Vergulde Swaen voorlopig gesloten te houden. Alle activiteiten, tentoonstellingen, feestjes en bijeenkomsten tot in ieder geval het einde van dit jaar worden uitgesteld of geannuleerd. Het is een bittere pil, maar uiteindelijk zal dit de oudheidkamer ten goede komen.
We houden jullie op de hoogte

Het Zwijndrechts schilders collectief OCTO ART viert dit jaar haar veertigjarige jubileum. OCTO ART is een hechte groep, bestaande uit 15 amateurschilders, die eens in de veertien dagen bij elkaar komt in De Wentelwiek aan de Anthonie Fokkerstraat. Twee keer per jaar tonen ze daar hun recentste werk aan het publiek. Vanwege het 40-jarig bestaan pakken ze nu dus groots uit met deze jubileumexpositie in Oudheidkamer De Vergulde Swaen.

De tentoonstelling loopt van zaterdag 7 oktober t/m zondag 19 november 2023.
Bezoekadres: Oudheidkamer De Vergulde Swaen, Rotterdamseweg 53-55 in Zwijndrecht. Openingstijden: woensdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur en zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

Pagina 1 van 3

Openingstijden

Woensdag en zaterdag
10.00 uur - 16.00 uur

Zondag
14:00 uur - 17:00 uur

Buiten deze tijden alleen op afspraak

Bezoekadres

De Vergulde Swaen


Rotterdamseweg 53-55
3332 AC Zwijndrecht


Google Maps

Contact

E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon
(078) 612 5681

Alleen tijdens openingsuren