Historische Vereniging Zwijndrecht

Lezingen in De Vergulde Swaen

1. Woensdag 12 april: Gewone mensen in een ongewone tijd door Ko Barendrecht
2. Dinsdag 18 april: Het bijzondere oorlogsverhaal van de Zwijndrechtse apotheker Meijer door Frans Meijer
3. Woensdag 26 april: De Dordtse affaire door Frank van Riet


1. Woensdag 12 april: Gewone mensen in een ongewone tijd door Ko Barendrecht (Inloop: 19:30 uur; start 20:00 uur)
Ko Barendrecht heeft al vele lezingen gegeven voor de Historische Vereniging Zwijndrecht. Het zijn vaak levendige verhalen in een gemoedelijke en fijne sfeer. Deze keer staan de 'gewone mensen' centraal, die in een gewone straat wonen en een gewoon leven leiden. De Tweede Wereldoorlog zorgt er echter voor dat zij in ongewone situaties terecht komen. Deze gewone mensen maken daarbij hun eigen beslissingen. Er zijn er zelfs die zo ver gaan, dat ze de hoogste prijs betalen. Het past ons dus als erfgenamen de herinneringen aan hun daden levend te houden.

2. Dinsdag 18 april: Het bijzondere oorlogsverhaal van de Zwijndrechtse apotheker Meijer door Frans Meijer (Inloop: 19:30 uur; start: 20:00 uur)
Vanwege zijn joodse afkomst werd Herman Meijer in 1941 gedwongen te stoppen als apotheker op het Veerplein in Zwijndrecht. Eind 1942 werd hij met vrouw en kind weggevoerd naar Kamp Westerbork. Hij kon daar in Drenthe zowaar weer aan de slag als apotheker. Toch werd hij met zijn gezin na bijna twee jaar in Kamp Westerbork alsnog gedeporteerd naar de vernietigingskampen. Zijn vrouw en kind zijn in oktober 1944 in Auschwitz omgebracht. Meijer overleefde ternauwernood. Hij keerde in 1945 uitgeput en berooid terug. Toen begon zijn tweede leven in Zwijndrecht. Hij hertrouwde en bleef tot 1972 werkzaam in zijn eigen Veer-apotheek.

3. Woensdag 26 april: De Dordtse affaire door Frank van Riet (Inloop: 19:30 uur; start: 20:00 uur)
In het boek ‘De Dordtse affaire’ onthult Frank van Riet de verzwegen bezettingsgeschiedenis van Dordrecht. Hij toont aan dat er meer geheimen en mysteries aan de bezetting kleefden dan lange tijd werd gedacht. Drie Dordtse agenten van de politieke politie groeiden uit tot beruchte handlangers van de bezetter. Een van hen, Harry Evers, zou een dubbelspel hebben gespeeld. Terwijl hij in diverse kringen bekend stond als een fanatiek Jodenjager en oorlogsmisdadiger, zou Evers op ingenieuze wijze hebben samengewerkt met de top van de illegaliteit. Omdat deze top Evers tot het bittere einde steunde, kon hij na de bevrijding schijnbaar moeiteloos het uniform van de Binnenlandse Strijdkrachten aantrekken. Hij werd zelfs hoofd van het plaatselijke Bureau Nationale Veiligheid, terwijl zijn directe collega’s in interneringskampen werden opgesloten. De verschillende groepen binnen de Dordtse illegaliteit raakten tot op het bot verdeeld. Al tijdens de bezetting en ook daarna zou een blijvende en onoverbrugbare kloof ontstaan. Niet alleen in Dordrecht was de politieke politie actief, maar ook in Zwijndrecht. Daar hielpen ze de Sicherheitsdienst onder andere bij de arrestatie van Frits Vogel.

Openingstijden

Woensdag en zaterdag
10.00 uur - 16.00 uur

Zondag
14:00 uur - 17:00 uur

Buiten deze tijden alleen op afspraak

Bezoekadres

De Vergulde Swaen


Rotterdamseweg 53-55
3332 AC Zwijndrecht


Google Maps

Contact

E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon
(078) 612 5681

Alleen tijdens openingsuren