Historische Vereniging Zwijndrecht

Monumenten overzicht

Develweg 28

Naam object: Lindtse Kerk
Status: Rijksmonument
Bouwjaar (circa): 1863
Architect: J.F.L. Fourring
Bouwstijl: Neo-Romaans
Oorspronkelijke functie: Kerk
Huidige functie: Kerk
RCE score: 0

  Lindtse Kerk

Omschrijving

Kerk van de Nederlands Hervormde Gemeente uit 1912, gebouwd in Neo- Romaanse stijl naar ontwerp van architect J.F.L. Fourring. De kerk ligt in de voormalige gemeente de Groote Lindt, een buurtschap vlakbij de Lindtsedijk, ten zuidwesten van de kern van Zwijndrecht. De kerk ligt op het kruispunt van de Develweg en de Hyacintstraat en is omgeven door een woonwijk van na 1945.

De kerk is gebouwd op de fundamenten van een vroegere kerk uit 1863 die aan het begin van de 20ste eeuw afbrandde. Direct naast de kerk ligt de pastorie die uit de tweede helft van de negentiende eeuw dateert. In de voortuin staat een fraaie beukenboom die mede het plein voor de kerk siert. Het kerkgebouw ligt op ruime afstand van de Develweg zodat aan de voorzijde een plein is ontstaan. Langs de rechter gevel bevindt zich een brede border met struikgewas (heesterperken) daarnaast een parkeergelegenheid.

Materiaalgebruik

De kerk is opgetrokken vanuit een rechthoekige, driebeukige plattegrond onder een zadeldak dat bedekt is met leien in maasdekking. Het linker dakschild is verlengd en beslaat een bredere zijbeuk. Tegen de voorgevel (west) staat een vierkante klokkentoren met tentdak, eveneens bedekt met leien. De gevels zijn gemetseld in donkere baksteen en hebben uitkragende plinten. De raampartijen zijn drieledig en bestaan uit drie smalle rondboogvormige ramen waarvan de middelste iets hoger is. De lekdorpels zijn van grestegels. De kap is van vuren en grenenhout en heeft geen dakvensters. Onderin de toren bevindt zich de hoofdentree die bestaat uit dubbele houten deuren geplaatst in een rondboogkozijn met gemetselde omlijsting die uitkomt in rustica, natuurstenen hoekstenen. Hardstenen drempel en traptrede. Boven de deuren bevindt zich een raampartij met drie rondboogvormige ramen.

In de rechter torengevel (zuid) twee smalle, recht gesloten raampjes. Bovenin de westelijke en in de zuidelijke torengevel een terug gemetseld gevelvlak met drie rondboog vormige galmgaten en een wijzerplaat. In de zijgevels is het metselwerk over de hele gevelwand verlevendigd met gemetselde cordonlijsten van gele baksteen ter hoogte van de afzaten en vlak onder de ronding van de ramen. De bovenste cordonlijst heeft aan de onderzijde een tandlijstje. De onderste cordonlijst heeft een extra bovenlijn. De rechter zijgevel is middels getrapte lisenen in drie traveëen verdeeld. In het middelste gevelvlak een vierledig raampartij waarvan de twee binnenste ramen hoger zijn. Deze ramen zijn blind evenals het onderste deel van de twee uitenste ramen. De linker zijgevel (noord) is door de uitbreiding een binnenwand geworden. Op de begane grond en op de verdieping bevinden zich vijf dubbele halfboog vensters. De achtergevel (oost) heeft een raampartij met zes smalle rondboogvormige ramen die trapsgewijs in hoogte toenemen. De rest van de gevel is dichtgestuct. In de top baksteenmozaïek met gele bakstenen.

De oorspronkelijke indeling en detaillering van het kerkschipinterieur zijn nagenoeg gaaf. Met name de houten galerijen, het bankenplan met verwarmingsstelsel en de beschilderingen zijn beschermenswaardig. In de linkerbeuk bevinden zich over de gehele diepte van het kerkschip drie houten galerijen geplaatst tussen gemetselde pilaren. De pilaren hebben natuurstenen hoekstenen en getoogde bogen met daarboven een fries van siermetselwerk met verblendsteen. De open dakkap heeft langs de randen van het dakbeschot originele beschildering van gestileerde plantenmotieven. Op de balkons zijn drie rijen banken opgesteld. In de oorspronkelijke buitengevel halfboog vensters met in de buitenste ramen glas-in-lood. Het ingangsportaal heeft blauwe natuursteentegels op de vloer. In het midden langs de zuidgevel een houten preekgestoelte op vierkant onderstel. In de kansel zijn de vier evangelisten geschilderd. Aan weerszijden gebrandschilderde ramen.

Bijzonderheden

In 1960 is de oude consistorie aan de achtergevel (oost) gesloopt en door een nieuwe vervangen. Langs de noordelijke zijgevel is de kerk in 1989 uitgebreid waarbij de oorspronkelijke kerkgevel is blijven staan. Zowel de consistorie als de verblijfruimte zijn eenlaags en vallen buiten de bescherming.

De orgelkas, gemaakt door J. van Gelder in 1884, is niet van waarde uit het oogpunt van monumentenzorg. Het orgel (pijporgel van A. Standaart uit Rotterdam) dateert uit de bouwtijd en is niet van waarde uit het oogpunt van monumentenzorg.

Motivatie

De kerk is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een vroeg twintigste eeuwse kerk in Neo-Romaanse bouwstijl met een gaaf interieur. De kerk herinnert aan het bestaan van het vroegere dorp Groote Lindt dat nadien is geannexeerd door Zwijndrecht. De bouwkundige onderdelen zijn gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering in het bijzonder het interieur waarvan het glas-in-lood, de galerijen en het bankenplan met verwarmingsstelsel en de kleurige afwerkingen het meest waardevol zijn. De kerk is van stedenbouwkundig belang door de markante ligging aan de Develweg, de naastgelegen pastorie en het plein met de bomen.


Zie ook de pagina Rijksmonumenten: Lindtse kerk, elders op deze website.

Openingstijden

Woensdag en zaterdag
10.00 uur - 16.00 uur

Zondag
14:00 uur - 17:00 uur

Buiten deze tijden alleen op afspraak

Bezoekadres

De Vergulde Swaen


Rotterdamseweg 53-55
3332 AC Zwijndrecht


Google Maps

Contact

E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon
(078) 612 5681

Alleen tijdens openingsuren