Historische Vereniging Zwijndrecht

Het pand

Het pand De Vergulde Swaen Verkoopakte uit 1773 Tandarts J. van Gent aan het werk

"De Vergulde Swaen" is één van de oudste panden in Zwijndrecht. In 1764 wordt het huis in een verkoopakte omschreven als "een geheel huijs, schuur, stalling en bergh met de annexe, boomgaard en erf, waaruit gehangen heeft "de Vergulde Swaen, staande en gelegen aan de Langewegstraat, digt bij Swindregt, belend aan ene zijde door het padt van het Slagvelt". Het vermoeden dat hier sprake is van een herberg wordt door latere akten bevestigd. Dit deel van Zwijndrecht heet in die jaren "Schildmanskinderen Ambagt" en valt onder de jurisdictie van H.I. Ambacht. De herberg ligt op een gunstig punt, vlakbij het tolhek, op de route naar het veer met Dordrecht.

Aan het einde van de 18e eeuw worden in Herberg de Swaan regelmatig, ten overstaan van schout en schepenen, boeldagen en verkoopdagen van paarden en beesten gehouden. Door de eeuwen heen verandert de bestemming van De Vergulde Swaen regelmatig. In 1942 vestigt zich er J. van Gent, de eerste tandarts in Zwijndrecht. In 2001 wordt Gecombineerd Woningbeheer (thans Woonkracht10) eigenaar van de panden. Stichting De Vergulde Swaen huurt de panden (Rotterdamseweg 53 en 55) en stelt deze ter beschikking aan de Historische Vereniging Zwijndrecht (HVZ).

In de ruimtes van De Vergulde Swaen ontplooit de HVZ haar activiteiten. Voor details van de diverse ruimtes, klik op een van onderstaande links.

Entree en winkel

Studieruimte

Gelagkamer

Verhuur gelagkamer

Expositiezaal

Stijlkamer

Bovenzaal

Openingstijden

Woensdag en zaterdag
10.00 uur - 16.00 uur

Zondag
14:00 uur - 17:00 uur

Buiten deze tijden alleen op afspraak

Bezoekadres

De Vergulde Swaen


Rotterdamseweg 53-55
3332 AC Zwijndrecht


Google Maps

Contact

E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon
(078) 612 5681

Alleen tijdens openingsuren