Historische Vereniging Zwijndrecht

Gelagkamer

De gelagkamer is de ontmoetingsplek bij uitstek en geheel in lijn met de naamgeving kunnen hier diverse consumpties worden genuttigd. Deze ruimte is later aangebouwd, hoewel dat niet te merken is wat sfeer betreft. De HVZ organiseert ook diverse activiteiten in de gelagkamer, waaronder de slotavond met 'verhalen en muziek' van de wintervoorleesavonden. Tevens is de gelagkamer te huur voor bijeenkomsten.

Misleidende koffie reclame?Gezelligheid in de Gelagkamer

In de gelagkamer wordt al jarenlang vermeld dat de koffie klaar is, waarbij wordt aangegeven dat deze 12½ cent kost. Aan deze mogelijk misleidende reclame is een einde gemaakt, de prijs bedraagt 12½ cent per slok, hetgeen uitkomt op € 1,50 per kop.

Ook wanneer u niet specifiek (de expositie in) De Vergulde Swaen wilt bezoeken is het wellicht een idee bij ons een koffiestop te houden. Bijvoorbeeld als start van de fietstocht door Zwijndrecht langs diverse bouwwerken met elementen van Schokbeton (route gratis verkrijgbaar bij de balie). Bent u anderszins in de buurt, bijvoorbeeld voor of na een oversteek met de waterbus, loop dan gerust eens binnen tijdens onze openingsuren.

Naast de mogelijkheden die de gelagkamer biedt om de inwendige mens te versterken maakt deze ook gewoon deel uit van ons museum en zijn daar verschillende voorwerpen uit onze collectie te vinden. Onderstaande foto's tonen een collage van enkele van die objecten.

Tegeltableau scheepswerfHistorisch bierflesjeGlas-in-loodHistorische gebruikersvoorwerpenGlas-in-lood BroedertrouwIJskar BaarsZaadhandel Reijers

Direct rechts na binnenkomst in de gelagkamer bevindt zich een tegeltableau van een Zwijndrechtse scheepswerf uit het einde van de 18e eeuw, een topstuk uit onze collectie. Verder is er een breed assortiment aan voorwerpen te zien, zoals een bierflesje uit een Zwijndrechtse brouwerij (omstreeks 1900), wasartikelen, tuindersgereedschap, keukenartikelen, veilingartikelen en reclameborden van Zwijndrechtse bedrijven. De ijskar, gebouwd in de jaren dertig van de vorige eeuw, waarmee Arie Baars jarenlang zijn ijs verkocht, zal menigeen zich uit het straatbeeld anno 1950 nog kunnen herinneren. Verder zorgen verschillende glas-in-loodramen voor een sfeervolle ambiance. 

Kaaskelder
Vanuit de gelagkamer betreedt men de gang, die rechtsaf uitkomt bij de “kelder”. Dit is geen ondergrondse kelder, maar wel een ruimte die vroeger koel genoeg was om als kelder te fungeren. De wand met het raampje is de oorspronkelijke buitenmuur. Opvallend is hier de kaaspers en de diverse attributen om kaas te maken. Ook staan er weckflessen, waaronder nog twee met jam van bramen of vlierbessen afkomstig uit de omgeving van de Nieuwstraat/Ringdijk.Openingstijden

Woensdag en zaterdag
10.00 uur - 16.00 uur

Zondag
14:00 uur - 17:00 uur

Buiten deze tijden alleen op afspraak

Bezoekadres

De Vergulde Swaen


Rotterdamseweg 53-55
3332 AC Zwijndrecht


Google Maps

Contact

E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon
(078) 612 5681

Alleen tijdens openingsuren