Historische Vereniging Zwijndrecht

Bovenzaal

Vanuit de expositiezaal is er via de trap de bovenzaal bereikbaar. Dit is een multifunctionele ruimte, enerzijds gebruikt voor lezingen en als werkruimte voor werkgroepen, daarnaast is er een deel van onze collectie tentoongesteld.

De vitrines bevatten oude gereedschappen; ook is er een vitrine met brandweerspullen. Tegen de zoldering is een keur aan gereedschappen om het land te bewerken bevestigd. Men ervaart hier het tuindersverleden van Zwijndrecht. In enkele vitrines zijn archeologische vondsten ondergebracht, resultaat van het werk van de voormalige Werkgroep Archeologie. In de zaal is een bijzonder stuk industrieel erfgoed aanwezig, namelijk de experimentele schoktafel waarmee Gerrit Lieve in de beginjaren dertig van de vorige eeuw "Schokbeton" ontwikkelde.

TuindersgereedschappenSchoktafel van SchokbetonBazar GrensGlas-in-lood Bezemer

De grote kast bij het raam is een vroegere bedstee. De naam 'Bazar Grens' verwijst naar een soort winkel van sinkel aan de Ringdijk, waar van alles te koop was, o.a. huishoudelijk artikelen en speelgoed.


Wanneer de bovenzaal aan de zijde van Bazar Grens wordt verlaten komt men in een gang waaraan het depot en de bibliotheek zijn gelegen. Deze ruimtes zijn niet voor het publiek toegankelijk. Voor het raadplegen van (foto)boeken kan een afspraak worden gemaakt. Vanuit deze gang is er een trappenhuis dat weer uitkomt bij de entree/balieruimte.


De glas- in- loodramen bij de trap zijn afkomstig van twee deuren uit het voormalige pand aan de Kerkstraat 6, waar C. Bezemer woonde, eigenaar van het transportbedrijf Bezemer. Via omzwervingen kwamen ze in het bezit van de Historische Vereniging. De glas- in- loodramen symboliseren het transportbedrijf (tevens zand- en grindhandel). De vrachtauto was indertijd de vervanger (opvolger?) van het paard, dat volgens overlevering luisterde naar de naam "Bles". Eind 2002 / begin 2003 zijn de ramen, die dateren uit de jaren dertig van de vorige eeuw gerestaureerd, waarna door onze professionele vrijwilligers een houten raamwerk is gemaakt met verlichting. Voor de restauratie is gebruik gemaakt van oud glas en zijn de ramen zoveel mogelijk in authentieke staat gehouden.

 

 

Openingstijden

Woensdag en zaterdag
10.00 uur - 16.00 uur

Zondag
14:00 uur - 17:00 uur

Buiten deze tijden alleen op afspraak

Bezoekadres

De Vergulde Swaen


Rotterdamseweg 53-55
3332 AC Zwijndrecht


Google Maps

Contact

E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon
(078) 612 5681

Alleen tijdens openingsuren