logo

Over ons

De Historische Vereniging Zwijndrecht (HVZ) werd op 15 juni 1982 opgericht. In het boek Zwijndrechtse Wetenswaardigheden III (te koop in De Vergulde Swaen), uitgegeven ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de HVZ, beschrijft Kees Popijus ook de aanloop naar de oprichtingsvergadering. Als commissie (ad hoc) van de Raad voor Cultuur en Recreatie, organiseert de werkgroep "Oud Zwijndrecht" op 17 november 1981 een bijeenkomst om te onderzoeken of er voldoende draagvlak is om tot oprichting van een historische verenging te komen. Na een tweede bijeenkomst in februari 1982 vindt de feitelijke oprichting van de Historische Vereniging Zwijndrecht plaats op 15 juni 1982.

De boerderij van de gebroeders Van Wingerden aan de Kerkstraat
Over de aanleiding om de vereniging op te richten circuleert ook nog een ander 'hardnekkig' verhaal. De sloop van de boerderij van de gebroeders Van Wingerden aan de Kerkstraat zou (mede?) aanleiding zijn geweest. Deze boerderij was de "ambachtsheerlijke" boerderij van Zwijndrecht en dateerde uit de zestiende eeuw. Op voorspraak van een actiegroep werd het pand destijds op de tijdelijke monumentenlijst geplaatst. Het bouwwerk is in 1977 (er waren toen inmiddels zes woningen in) op advies van gemeentewerken toch gesloopt omdat het niet zou passen in het ontwikkelde bouwplan ter plaatse; economische belangen wogen zwaarder dan het cultureel erfgoed.

Het pand De Vergulde Swaen anno 2018
Nadat de vereniging in de eerste decennia na de oprichting en 'zwervend bestaan' leidde, werd in 2001 een eigen onderkomen gevonden in het pand De Vergulde Swaen aan de Rotterdamseweg 53-55, 3332AC Zwijndrecht. Het pand wordt door de gelijknamige stichting gehuurd van Woonkracht10 en de Stichting De Vergulde Swaen stelt dit vervolgens ter beschikking aan de HVZ.

In De Vergulde Swaen organiseert de HVZ haar activiteiten, waarover op deze website informatie is te vinden. Een aantal voorbeelden zijn exposities, lezingen en workshops, wintervoorleesavonden en studieavonden. Tevens worden diverse publicaties uitgebracht.

Openingstijden

Woensdag en zaterdag
10.00 uur - 16.00 uur

Zondag
14:00 uur - 17:00 uur

Buiten deze tijden alleen op afspraak

Bezoekadres

De Vergulde Swaen

Historische Vereniging Zwijndrecht
Rotterdamseweg 53-55
3332 AC Zwijndrecht


Google Maps

Contact

E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon
(078) 612 5681

Alleen tijdens openingsuren

Menu