logo

Agenda

Expositie "Blik op het verleden"

Vrijdagmiddag 17 november 2017 is de tentoonstelling “Blik op het verleden” geopend. Thema van exposities zijn normaliter Zwijndrechtse verenigingen, organisaties, bedrijven e.d. Nu is er gekozen voor blikken als verpakkingsmateriaal, niet omdat die allemaal van oorsprong uit Zwijndrecht komen, maar wel omdat in menig huisgezin tot voor enkele decennia terug veel van deze voorwerpen te vinden waren.

De openingshandeling werd verricht door Wies Bergijk uit wiens eigen verzameling ook diverse blikken zijn tentoongesteld. Bij de verbindingsdeur naar de gang werd op ludieke wijze, d.m.v. het ouderwetse blikgooien, met een aantal ferme worpen door Wies, de weg naar de expositie ruimte vrijgemaakt.

In de vorige eeuw werd blik veelvuldig gebruikt als verpakkingsmateriaal, waarbij vaak aan de decoratie veel aandacht werd geschonken. De tentoongestelde materialen komen uit de eigen collectie van de Historische Vereniging, daarnaast hebben veel leden gehoor gegeven aan de oproep blikken uit de eigen particuliere verzamelingen ter beschikking te stellen. In een fraai vormgegeven decor herleeft de pure nostalgie van de ‘kruidenierswinkel op de hoek van de straat’, zoals die er in het midden van de vorige eeuw veelvuldig waren te vinden. De schoenpoetsdoos van Glim, Van Nelle koffieblikken, Tjoklat chocolade, Verkade beschuit, Molenaars kindermeel en het koektrommeltje van de Zwijndrechtse bakkerij Schepers zijn slechts enkele voorbeelden van de circa 300 tentoongestelde blikken.

De expositie is te bezoeken vanaf 18 november 2017 tot en met 25 maart 2018 op het bekende adres van De Vergulde Swaen aan de Rotterdamseweg 53-55, op woensdagen en zaterdagen van 10.00 – 16.00 uur, zondags van 14.00 – 17.00 uur.

Locatie De Vergulde Swaen

Openingstijden

Woensdag en zaterdag
10.00 - 16.00 uur

Zondag
14.00 - 17.00 uur

Buiten deze tijden alleen op afspraak

Bezoekadres

De Vergulde Swaen

Historische Vereniging Zwijndrecht
Rotterdamseweg 53-55
3332 AC Zwijndrecht


Google Maps

Contact

E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon
(078) 612 5681

Alleen tijdens openingsuren

Menu