Historische Vereniging Zwijndrecht

Topstukken

In de collectie van een museum bevinden zich doorgaans objecten die door hun schoonheid en/of zeldzaamheid gekwalificeerd worden als 'topstuk'.  Vaak hangt daarmee samen dat objecten zeer kostbaar zijn. Alhoewel wij ons natuurlijk niet kunnen meten met hetgeen we in grote musea aantreffen, menen we toch enkele objecten in de collectie te hebben die we als topstuk willen aanmerken. 

Tegeltableau scheepswerf

Onthulling tableau door Burgemeester Scholten Tegeltableau scheepswerf

Met afstand wordt de eerste plaats van onze topstukken ingenomen door een tegeltableau dat in 2007 werd teruggevonden en eind 2008 in ons bezit kwam. Eerder hadden we alleen een tekening van dit tableau, in 1943 gemaakt door Jan Vogel. De voorstelling is van de Zwijndrechtse oever met centraal de scheepswerf van Van der Pijpen, die al in de zestiende eeuw genoemd wordt. In de jaren twintig is Visser de laatste eigenaar. De werf wordt dan na ruim 450 jaar gesloopt. Door vergelijkingen met tekeningen en kaartmateriaal wordt bevestigd dat het hier gaat om een stukje authentiek Zwijndrecht, uit het einde van de 18e eeuw. 

De geschiedenis en de verkrijging van dit unieke kunstwerk is beschreven in de mededelingenkrant van december 2008 en een speciale bijlage bij die krant. Het tableau is permanent tentoongesteld in de gelagkamer van De Vergulde Swaen.

Enigszins in de schaduw van het tegeltableau bezitten we nog een aantal bijzondere voorwerpen waar we best trots op zijn:

Glas-in-lood raam uit de KerkstraatGlas-in-lood ramenHistorisch bierflesje De Sleutel & De Ster

In het trappenhuis vanaf de entree naar de bovenzaal bevinden zich een aantal glas-in-loodramen afkomstig uit twee deuren uit het voormalig pand aan de Kerkstraat 6. Nadat ze een halve eeuw zoek waren geweest kwamen ramen in maart 2003 in bezit van de Historische Vereniging.

Bierfles

In een vitrine in de gelagkamer is een bierflesje te vinden van een de brouwerij De Sleutel & De Ster, die rond de eeuw wisseling van 1900 in Zwijndrecht actief was. Eind november 2006 werd het flesje vanuit Duitsland te koop aangeboden en kwam het dankzij sponsoring van restaurant Florizz in ons bezit.

Openingstijden

Woensdag en zaterdag
10.00 uur - 16.00 uur

Zondag
14:00 uur - 17:00 uur

Buiten deze tijden alleen op afspraak

Bezoekadres

De Vergulde Swaen


Rotterdamseweg 53-55
3332 AC Zwijndrecht


Google Maps

Contact

E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon
(078) 612 5681

Alleen tijdens openingsuren