Op deze website publiceert de Historische Vereniging Zwijndrecht steeds actueel nieuws en tevens zijn er veel rubrieken gewijd aan de geschiedenis van Zwijndrecht. Voor deze informatie wordt gebruik gemaakt van talrijke bronnen, veelal boeken die over Zwijndrecht zijn geschreven.
Daarnaast zijn er veel gegevens afkomstig uit mondelinge overlevering. Met name van deze laatste categorie is het moeilijk een 'double check' uit te voeren op de juistheid van de verstrekte informatie, zo is het bijvoorbeeld ook wel voorgekomen dat meerdere bronnen verschillende interpretaties geven van eenzelfde gebeurtenis. Dit betekent dat aan artikelen op deze website geen 'wetenschappelijk historisch karakter' kan worden toegeschreven en dat voor alle vermeldingen het bestuur van de Historische Vereniging geen verantwoording neemt voor wat betreft de juistheid.
Voorafgaand aan de lancering van de nieuwe website in januari 2018, werd de eerste website van de Historische Vereniging Zwijndrecht al in 2003 gepubliceerd. In een periode van circa 15 jaar is deze eerste website (afbeelding links) ontwikkeld en nauwgezet beheerd door webmaster Lucien den Arend.
Het aantal bezoekers is steeds hoog geweest, waarbij het opviel dat er ook talrijke bezoeken afkomstig waren uit het (verre) buitenland. Blijkbaar voorziet de website ook in een informatiebehoefte bij geïnteresseerden (oud-Zwijndrechtenaren?) die ver van Zwijndrecht woonachtig zijn.
Het ontwikkelen en beheren van de oude website vanaf 2003 is een omvangrijk karwei geweest. Plotselinge vervanging van programma's en soms het geheel niet meer functioneel zijn van ontwikkeltools zorgden voor de nodige problemen en vergde soms excessieve tijdsbesteding van de webmaster. Wij hebben Lucien gevraagd zijn ervaringen wat dat betreft op schrift te stellen, welk persoonlijk relaas u onderstand aantreft.
'Veldslag' gedurende 15 jaar
In 1997 begon ik websites te bouwen. De eerste was en bestaat nog steeds st-ives.net, waarop ik collega beeldende kunstenaars met hun werk toon. Spoedig daarna web-scape.net gevolgd door mijn persoonlijke denarend.com. Enkele jaren later leerde ik Marcel Deelen kennen. Hij was toen actief in de Vergulde Swaen en rond 2003 stelde ik voor om een website voor hun te bouwen. Maar de hoeveelheid materiaal dat men wilde tonen was zo groot dat daar voor mij veel te veel tijd in zou gaan zitten. De financiën lieten dat niet toe. Dus leerde ik hem een voor beginner tamelijk gemakkelijk programma te gebruiken zodat hij een taxonomische structuur zou kunnen opzetten volgens de door mij gebruikelijke methode om een site overzichtelijk te houden. Ik zou de bestanden dan op de door mij gehuurde server in de V.S. publiceren en de verdere werkzaamheden en het onderhoud voor mijn rekening nemen. Ik stelde voor om de domeinnaam zo kort en duidelijk mogelijk te houden en niet bijvoorbeeld museumdeverguldeswaen.nl te registreren maar gewoon swaen.net of swaen.org.
Met het oog op de toekomst is het soms handig om een naam met verschillende TLD’s (meest rechtse deel van de domeinnaam, red.) te registreren, al was het maar om concurrenten voor te zijn. Dus zijn beide .net en .org vastgelegd; de pagina’s kwamen op swaen.net te staan en swaen.org linkte ernaar door. En dat was maar goed ook want enige jaren later was de penningmeester met vakantie en werd een jaarlijkse registratiekosten rekening niet tijdig betaald. De termijn verliep en verviel de domeinnaam. Omdat er in dit soort gevallen altijd kapers op de kust zijn werd hij direct door een instantie ingepikt en werd het een advertentie site. Die brengen meer op dan de jaarlijkse registratiekosten. Toen heb ik in overleg met jullie de pagina’s op de .org gezet en werd dat aan de leden meegedeeld. De regelmatige bezoekers van de site, die geen lid waren, tastten in het duister totdat Google de nieuwe pagina’s had ontdekt en diegene die daar zocht weer terug was. Na verloop van tijd bleek de .net even vrijgekomen te zijn en heb ik hem direct geregistreerd, weer online gezet en er een link naar swaen.org op gezet.
Intussen was ik al overgestapt naar een beter programma, Expression Web, waarmee ik de HTML kon schrijven en bewerken. Maar na de derde versie daarvan bleek dat een groot aantal van de oorspronkelijke pagina’s totaal in de soep liepen (de inhoud van pagina’s werd verveelvoudigd, tot soms tientallen malen toe) omdat er bij die versie onaangekondigd geen rekening meer werd gehouden met het oorspronkelijke programma waarmee de site opgezet was. Dit ondanks het feit dat Microsoft de ontwikkelaar was van beide programma’s. Veel andere websitebouwers kwamen toen ook in de problemen. Er zat dus niets anders meer op dan dat ik de hele site van zo’n honderdvijftig pagina’s opnieuw moest opzetten. Daarmee heb ik gelijk gebruik kunnen maken van HTML5 dat de nieuwe norm is voor het coderen van websites en in 2022 pas is uit-ontwikkeld. Daarmee was het o.a. ook mogelijk om meer visueel aantrekkelijke pagina’s te maken, zoals semi transparante achtergronden die tijdens het scrollen over elkaar heen glijden.
Naast het visueel optimaliseren van de pagina’s evenals de bestandsgrootte van de afbeeldingen in de gaten te houden i.v.m. de laadtijd, ben ik mij tegelijkertijd meer gaan bezighouden met SEO (zoekmachine optimalisatie, red.) en paste bijvoorbeeld beschrijvende namen toe voor afbeeldingen en bestanden, i.p.v. nummers of codes, die voor zoekmachines nietszeggend zijn v.w.b. Image-search; ook paste ik interne links toe bij beschrijvende teksten evenals ALT-teksten (536 stuks) “onder” de foto’s. Er zijn op dit moment 4480 links in de 175 pagina’s. Bij het maken van onderschriften <figcaptions>, ben ik nog maar tot een aantal van 45 gekomen omdat ik daarmee pas begon toen HTML5 het daglicht zag.
Wat ook invloed heeft op een optimale indexering door o.a. Google is de hoeveelheid tekst evenals het aantal pagina’s; dus was het beter om voor bepaalde onderdelen meerdere pagina’s te maken i.p.v. hele lange enkele. Op dit moment bestaat de site uit 175 unieke pagina’s. Er zou nog heel veel meer gedaan kunnen worden aan de SEO.
In de mededelingenkrant van juni 2004 werd melding gemaakt van bezoekersaantallen van de toen nieuwe site. Met enkele duizenden bezoekers per maand voorziet de site duidelijk in een behoefte.