Historische Vereniging Zwijndrecht

Vrijwillgers

Nagenoeg alle activiteiten die de Historische Vereniging Zwijndrecht onderneemt worden tot stand gebracht door vrijwilligers. Kortom, zonder vrijwilligers geen HVZ. Er wordt op de leden van de vereniging dan ook een dringend beroep gedaan zich ook als vrijwilliger actief in te zetten. Onderstaand vindt u een overzicht van werkgroepen/functies waar u zich mogelijk verdienstelijk zou kunnen maken, of weet u wellicht iemand in uw omgeving hiervoor enthousiast te maken. Wanneer u meer informatie wilt over een bepaalde taak kan via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. contact worden gelegd. Telefonisch contact is ook mogelijk tijdens de openingsuren (zie voetregel). 

Werkgroep Inventarisatie & Registratie

De Werkgroep Inventarisatie & Registratie (WIR) beheert de 'goudschat' van de vereniging, t.w. de volledige collectie aan historische voorwerpen, boeken en foto's. Met uitzondering van vakantieperiodes komt de werkgroep iedere woensdagmiddag bijeen.

Werkgroep Genealogie

De Werkgroep Genealogie voert stamboomonderzoek uit en kan leden van de vereniging daarbij behulpzaam zijn. Leden van de werkgroep zijn iedere woensdagmiddag en de derde dinsdagavond van de maand, in De Vergulde Swaen aanwezig. De werkgroep is bereikbaar via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Expositiecommissie

De expositiecommissie is ' van A tot Z ' verantwoordelijk voor het voorbereiden en inrichten van de wisselende tentoonstellingen in de expositiezaal, normaliter zo'n driemaal per jaar. Nadat  het thema is vastgesteld wordt begonnen met het verzamelen van materialen en wordt de inrichting van de ruimte ontworpen. De feitelijk inrichting geschiedt in nauwe samenwerking met de klusploeg. Na de openstelling voor het publiek gedurende een aantal maanden, vindt tenslotte de ontmanteling plaats en herhaalt het proces zich weer.

Klusploeg

De klusploeg is bij iedere tentoonstelling verantwoordelijk voor de herinrichting van de expositiezaal. Daarnaast zijn de leden van deze ploeg belast met het reguliere technisch onderhoud van de panden van De Vergulde Swaen. Deze werkzaamheden bij elkaar zorgen ervoor dat de klusploeg vrijwel iedere week wel iets onderhanden heeft.

Diensten tijdens openingsuren

Tijdens de openingsuren van Oudheidkamer De Vergulde Swaen zijn er steeds minimaal 2, liefst 3 functionarissen aanwezig. Eén hoofdverantwoordelijke 'sleutelfiguur' (vaak een bestuurslid), die het pand opent, dan wel sluit, poorten ontsluit etc. Daarnaast is er een baliemedewerker, die de bezoekers te woord staat en hen eventueel de weg wijst. Tenslotte is er een derde persoon verantwoordelijk voor de consumptieverstrekking achter de bar. De diensten duren drie uur en vinden plaats op woensdag of zaterdag (10.00 – 13.00 of 13.00 – 16.00). Vrijwilligers geven zelf aan via een datumlijst wanneer zij diensten willen draaien.

Horecaploeg

De mensen van de horecaploeg verzorgen de catering bij diverse activiteiten die in De Vergulde Swaen plaatsvinden. Enerzijds betreft dat activiteiten van de HVZ zelf, zoals bij lezingen, openingsrecepties e.d., anderzijds gaat het om de verzorging van hapjes en drankjes bij gelegenheden waarvoor de Gelagkamer is verhuurd. Er is geen vast patroon voor het werk in de horecaploeg, wat afhankelijk is van het aantal reserveringen in de gelagkamer. In overleg wordt steeds afgesproken wanneer er diensten worden gedraaid. 

Bezorgers Mededelingenkrant

Door de gewaardeerde inzet van 18 vrijwilligers ontvangen de meeste leden de Mededelingenkrant in de brievenbus. Door hun werk besparen wij een substantieel bedrag aan portokosten. In een ploeg van dergelijke omvang is steeds ook wat verloop, waardoor permanent wordt gezocht naar (reserve)bezorgers. Het werk van een bezorger bestaat uit vier maal per jaar de mededelingenkranten en/of Swindregt Were rond te brengen naar enkele tientallen adressen. 

Openingstijden

Woensdag en zaterdag
10.00 uur - 16.00 uur

Zondag
14:00 uur - 17:00 uur

Buiten deze tijden alleen op afspraak

Bezoekadres

De Vergulde Swaen


Rotterdamseweg 53-55
3332 AC Zwijndrecht


Google Maps

Contact

E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon
(078) 612 5681

Alleen tijdens openingsuren