Historische Vereniging Zwijndrecht

Werkgroep Genealogie

Sinds 1987 kent de Historische Vereniging Zwijndrecht een interessegroep genealogie. In dat jaar begon Jan Bootsma met het inrichten van een kaartsysteem. Hierin werden gegevens uit Doop-, Trouw- en Begraafboeken (DTB) opgenomen. Toen in 1992 het project was afgerond, waren ruim 22.000 kaartjes geschreven. Een deel van de gegevens in dit archief gaan terug tot aan het begin van de 18e eeuw. Verder heeft de interessegroep de beschikking over een groot aantal microfiches van verschillende voormalige gemeenten, die destijds door de gemeente Zwijndrecht aan de Historische Vereniging zijn geschonken. Daarnaast zijn er ook een aantal genealogieën over typisch 'Zwijndrechtse' families aanwezig. 

Anno 2017 wordt de genealogie-inventaris van de HVZ beheerd door de werkgroepleden Bert van Es en Géke Hams. Zij houden zich vooral bezig met het maken van computerbestanden in het genealogische softwareprogramma Haza21. Daar is een bestand van ongeveer 80.000 namen uit voortgekomen, het zogenaamde Bruinings bestand (ooit gekregen van de heer Bruinings) waarin de DTB's van Zwijndrecht en onderliggende gemeentes zijn verwerkt. Daarnaast worden alle rouwadvertenties verwerkt. 

Voor leden en overige belangstellenden wordt door de interessegroep in de studieruimte iedere maand op de eerste en derde woensdag vanaf 14:00 uur interessemiddagen georganiseerd. Daar kunt u terecht voor uw vragen over stambomen. Op verzoek kunnen zij ook bepaalde detailstudies uitvoeren, zoals het samenstellen van een parenteel (afstammelingenoverzicht). U kunt dan specifieke gegevens m.b.t. uw stamboom na (laten) zoeken. Er is vrije inloop en er behoeft geen afspraak vooraf gemaakt te worden. De werkgroep genealogie is ook bereikbaar via het e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wie zijn voorgeslacht niet eert...De genealogie werkgroep: Géke Hams en Bert van Es

Naast alle informatie die tegenwoordig op internet is te vinden in gratis stamboomprogramma's zoals Aldfaer en My Heritage, beschikken wij over een aantal unieke naslagwerken en computerbestanden, met specifieke gegevens van Zwijndrechtse families. Mocht uw familie generaties lang in Zwijndrecht hebben gewoond is de kans aanwezig dat in onze archieven aanvullende informatie is te vinden, naast de gegevens die van internetsites zijn te halen.

 

Data studiebijeenkomsten

Geen evenementen

Openingstijden

Woensdag en zaterdag
10.00 uur - 16.00 uur

Zondag
14:00 uur - 17:00 uur

Buiten deze tijden alleen op afspraak

Bezoekadres

De Vergulde Swaen


Rotterdamseweg 53-55
3332 AC Zwijndrecht


Google Maps

Contact

E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon
(078) 612 5681

Alleen tijdens openingsuren